Орешарски представи пред парламента управленската си програма

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че програмата за управление на правителството е съобразена с неговите приоритети и включва борба с монополите. Министър-председателят представи пред народните представители мерките в екшън плана за управление на държавата до края на годината. Социална политика с мерки срещу бедността, прозрачно управление и стимулиране на малкия и среден бизнес - това са основните акценти в управленската визия на министър-председателя.

Управляващите ще насочат усилията си към противодействие на монополите за създаване на по-конкурентна среда за правене на бизнес и за защита на потребителите, каза Орешарски. Те възнамеряват да отменят или смекчат на първо време над сто лицензионни режима и утежнени условия за развитие на стопанска дейност. „Ще продължим да водим диалог с местните власти за подобряване на административната среда за бизнеса и по отношение на общинските режими", каза още той.

Премиерът допълни, че се предвиждат сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали, преследване на отклоняването от плащане на ДДС както при вътрешнообщностните доставки, така и при вноса от трети страни.

Вече частично е преодоляно забавянето при възстановяване на ДДС, като още в следващите няколко месеца ще се възстанови напълно регулярното връщане на дължимото ДДС от държавата, ангажира се премиерът.

Ще се намалят неразплатените задължения от страна на министерствата и централните ведомства към изпълнени договори от страна на бизнеса, ще се засили подкрепата за малките и средни предприятия и за насърчаване на стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа до финансиране и създаване на предпоставки за участието им в обществени поръчки, обеща министър-председателят.

Станете почитател на Класа