Нотариусите - държава в държавата?

Тези дни нотариусите скочиха срещу едно сравнително разумно предложение, което, ако стане факт,  би облекчило джоба на българина с едни 20 милиона лева годишно.
Кабинетът предложи нотариусите да не събират такси от заверки на продажби на предимно стари коли. И за да ясно защо го прави, КАТ излезе със статистика, че годишно в България влизат по 200 хиляди автомобила,  като болшинството от тях са стари. Едва един на всеки сто е нов. Таксата за ноариална заверка при продажба средно на автомобил е 100 лева. 
Нотариусите обаче казаха не на това облекчение. Нещо повече- написаха позиция, с която плашат българите, че ще се увеличат измамите със старите трошки на Европа у нас, ако държавата им отмъкне златната кокошка - таксите. Защото те, нотариусите, гарантирали с подписа си продажбите.
Нека си го кажем в прав текст - ако българинът престане да плаща такса на нотариусите, те ще обеднеят с 20 милиона лева годишно. Затова и сега пишат декларации, че  измамите ще се увеличат! Как точно ще се увеличат измамите също е много интересен въпрос при положение, че проверките ги прави КАТ. А в ЕС нотариусите изобщо не се занимават с такава услуга.
Излиза,че у нас българинът, който е най-беден в Европа, трябва да плаща повече от европееца. И защо? За да могат 620 нотариални кантори да съществуват добре и да си делят една нелоша сума от 20 милиона лева годишно.  
Ако сега държавата послуша нотариусите и даде крачка назад означава, че борбата с монополи,  картели и пр. е тотално изгубена. Защото обединението на нотариусите, които разполагат с инструменти за обществено влияние и, вероятно, с депутати в парламента, е също толкова силен, колкто и всички останали монополи. Всъщност неговата сила ще се види поименно, когато законът влезе в парламента и трябва да бъде гласуван в полза на гражданите.

Станете почитател на Класа