Румен Петков: Да атакуваш с тежко оръжие офиси е лош знак

Бившият министър на вътрешните работи и ексдепутат от левицата Румен Петков остро критикува начина, по който бяха извършени вчерашните претърсвания и проверки във фирми, свързани с проекта за АЕЦ „Белене”.

„Начинът, по който се извършва операцията, е добре познат – с автоматите, със специализираните автомобили. Този път липсват камери, което не бих нарекъл същностна разлика в подхода. Да влезеш в бизнес офиси с автомати най-малко е един манталитет, който мнозинството българи зачеркнаха на отминалите избори”, коментира Румен Петков пред „Фокус”. По думите му, за да влезеш с автомати в бизнес офиси, очевидно ти очакваш отвътре отпор под формата на стрелба с леки картечници и РПГ-та (ръчни противотанкови гранатомети), иначе да караш тежко въоръжени служители с бронирани автомобили няма особена логика…

Румен Петков изрази учудване от липсата на коментар от страна на държавните институциите по операцията на прокуратурата и други органи в енергетика.

„Смущава фактът, че прокуратурата, а сигурно и други компетентни органи повече от две години в различни периоди с различен интензитет обявяват воденето на разследвания по НЕК, по БЕХ, по фирми, които имат пряко отношение към проектирането и строителството в Белене. Като че ли се създава впечатление, че всички тези материали в една или друга степен вече са иззети, тоест сега ги изземаме за пореден път. Това впечатление трябва да бъде опровергано и от групата фирми, които са били обискирани вчера, и от надлежните органи”, добави Петков. Бившият министър окачестви като „несериозен” аргументът, че всичко това се прави, за да не изчезнат едни или други документи и сподели опасенията си, че с такъв тип операции се очернят фирми със сериозен международен авторитет и участие в реализацията на стратегически проекти. 

Станете почитател на Класа