Татяна Дончева: БСП, ДПС и ГЕРБ са олигархично обвързани

Всичките претенции за академичност на настоящото правителство силно издишат. Това заяви Татяна Дончева от БСП на дискусия „Български дебати: За националния успех”, инициирана от Георги Първанов. Дончева заяви, че един от министрите, този на околната среда и водите, е завършила Библиотекарския институт.
Необходима е драстична промяна на политическата система, подчерта Дончева. Според нея има маргинализация на системата. „Изработването на адекватни и силни политики е голям проблем в българската политика през последните години. Има пълна импровизация на всички нива, назначаване на хора с фразата „назначаваме човека с политическо решение”. Политическите решения както за кадри, така и за решаване на големи въпроси, не може да бъде синоним на решение без всякаква връзка с главния мозък.
Много малко са българските политики, които изпитват нужда от експертна помощ. Много е хубаво политическите партии да търсят за съответните длъжности хора, които
„Да укрепваме загнила партия е кауза пердута. Няма никакъв хляб в това да очаквате, че ще настъпи промяна в БСП, ГЕРБ, ДПС, които са ясно олигархично обвързани. Ръководството е силно зависимо от други хора, които им диктуват както листи, така и решения, които са в определен икономически интерес. Решението изисква нови политически субекти. Огромна част от хората искат промяна на системата. Как смятате да възстановите доверието в два-три политически субекта. Нямаме такова време. Нашият живот си изтича”, заяви Дончева. Тя даде пример с футболен клуб „Лудогорец” – селски отбор, в който са били влети качествени футболисти и като резултат отборът е отстранил от лидерското място в първенството отбори като „Левски” и ЦСКА.
„Маргинализирали сме партията, можещите хора са извън скамейката, а вътре се води дебат как да върнем можещите хора”, каза Дончева.„Участвам в дискусията, за да си сверя часовника.Смятам, че успехът на България и на всеки от нас е свързан с две измерения – с постижения и със себеусещане. Постиженията, които ни създават радост в контекста на историята са свързани със света”, обясни тя.
Политическата демагогия е закономерност. Българската политическа система в този дизайн няма да е в състояние да решава проблеми, заяви социологът Иво Христов на дискусията. „В страната има не просто демографски срив, има пълзящ процес на гетоизация – обезлюдяване на големи територии, концентрация в два-три града – столицата и два града на морето”, заяви социологът. По думите му структурата на българското общество показва олигархизацията на политическия модел. Държавата се превърна в основния инструмент за преразпределение на ресурс в частни ръце, отбеляза той.
„Ние сме на косъм да изпуснем най-ценното, което имаме – собствената си субектност, собствената си съдба, собствената си държава. Само частично осъзнаваме какво се случва с нас. Няма такова нещо като обективно съществуващи проблеми – това, което за едни е проблем, за други е решение. Става въпрос за сблъсък на интереси. Ние сме изправени поне пред две задачи, историята не ни е дала много време, - става въпрос за съдбата на нацията и за това, че решаването на този проблем няма да бъде посрещнато с разбиране.
България е на стика на поне три цивилизация. Държавата ни може да не е ценна, но територията ни е. България вече четвърт век изпадна от групата на високо развитие технологични страни. По много показатели България е страна от третия свят”, заяви Иво Христов. „Първото условие за грамотно социално действие е да кажем какъв е проблемът – да не се окаже, че докато режем апандисита, пациентът умира от инфаркт”, предупреди той.
Социологът Живко Георгиев заяви, че в обществото има високо равнище на песимизъм и не може да се очаква високо доверие в колективното действие. „Дефицит в обществото са диалогът, надеждата, оптимистичната визия за бъдещето на страната. Достатъчно е да се разходите по улицата и да видите колко много песимистични визии за бъдещето на страната има. В ежедневието трябва да се върнат разумът и диалогът между разномислещи хора”, отбеляза Георгиев.

Станете почитател на Класа