Плевнелиев с участие в сесия на ООН

Президентът Росен Плевнелиев e на работно посещение в САЩ за участие в 68-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В централата на ООН в Ню Йорк президентът Плевнелиев ще участва в откриването на Срещата на високо равнище по изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие и други международно съгласувани цели за развитие, касаещи хората с увреждания. По-късно през деня държавният глава ще разговаря с представители на еврейски организации.
На 24 септември президентът Росен Плевнелиев ще участва в 68-та сесия на Общото събрание на ООН с основна тема: „Програма за устойчиво развитие след 2015г.: да поставим началото”. Българският президент ще бъде шестият държавен ръководител, който ще направи изказване пред Общото събрание. Обръщението на президента Плевнелиев ще започне около 18.15 часа българско време (11.15 часа местно време) и ще може да бъде проследено по http://webtv.un.org/
Президентът ще участва в среща на високо равнище, посветена на пътя на Украйна към споразумение за асоцииране с Европейския съюз. В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, както и държавните глави на Република Полша, Република Естония, Република Латвия и Украйна.
На 24 септември Росен Плевнелиев ще разговаря и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Държавният глава ще участва в прием, даван от неговия колега президента на Словашката република Иван Гашпарович, по повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.
На 25 септември българският държавен глава ще разговаря с Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш и ще се включи в срещите, посветени на изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие на ООН.
Президентът Плевнелиев ще участва и в прием в чест на държавните глави в рамките на Глобалната инициатива Клинтън 2013.
В рамките на участието си в 68-та сесия на Общото събрание на ООН президентът Росен Плевнелиев ще проведе редица двустранни срещи със свои колеги от Югоизточна Европа.

Станете почитател на Класа