МВР въвежда система за оплаквания от неправомерни проверки на КАТ

МВР въвежда система, чрез която хората ще могат да подават оплаквания от неправомерни действия от патрулите на КАТ, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев, предаде БНР. Сигнали ще могат да се подават по телефона или по интернет.
„Патрулите на КАТ ще могат вече да спират автомобили само в определени случаи, когато има фрапиращо нарушение на правилата на движение по пътя. Ще бъде въведена и система, в която всеки един от полицаите, които са от „Охранителна полиция” и от патрулите на КАТ, ще бъде снабден с GPS. По този начин ще се знае къде точно се намира той в момента и дали точно изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител. В патрулните автомобили пък ще бъдат раздадени таблети на патрулните полицаи. В тези таблети ще бъде въвеждана информация за всички случаи, в които има спрян автомобил. Всичко това се прави, за да се предотвратят случаите на корупция от поделенията на „Пътна полиция”, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев.
За всички спрени автомобили ще бъде съобщавано по радиостанцията, като оттук-нататък ще бъде уточнявана и конкретната причина за спирането на автомобила на пътищата.
За момента няма да има сериозни кадрови промени в поделенията на КАТ, уточни министърът на вътрешните работи, като уточни, че дори операциите на МВР до момента срещу корупциите в КАТ са били разгледани на националното съвещание, което протече, но беше категоричен, че ако тези мерки, които се въвеждат, не дадат резултат, сменени и уволнени началници на полицията ще има. Въпреки това Цветлин Йовчев каза още, че не очаква мерките да дадат резултат още от първия ден след въвеждането им.

Станете почитател на Класа