Гласуват вота на недоверие в петък

Първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласуван в 11.00 часа в петък. Междувременно, парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу правителството на същата тема и поиска оставката на ръководството на 42-рото Народно събрание, тъй като смята заседанието от четвъртък за нелегитимно. Председателят на парламента Михаил Миков успя да открие заседанието, въпреки че още сутринта депутатите от ГЕРБ отново присъстваха в зала, но не се регистрираха, и заседанието не започна навреме заради липса на кворум. Парламентарната група на "Атака" е в Брюксел и също отсъства. Очевидно е, че в залата има кворум – това каза председателят на парламента Михаил Миков и призова депутатите да се регистрират за започване на заседанието. Въпреки призива в зала не се регистрираха необходимите минимум 121 народни представители. Очевидно поради нерегистрация на групата на ГЕРБ няма кворум, каза Миков и обяви 30-минутна почивка. Половин час по-късно председателят на Народното събрание Михаил Миков откри пленарното заседание след като квесторите преброиха присъстващите в зала депутати. Правилникът ми дава право при наличие на кворум в залата да открия заседанието, обясни Миков. Той помоли квесторите да преброят по парламентарни групи колко души има в пленарна зала. След това ще направим и регистрация, обясни Миков. Има достатъчно представители на медиите, които също фиксират наличието на депутати в залата, отбеляза Миков. В зала 207 народни представители, откривам заседанието, обяви Миков.
Депутати от ГЕРБ скандираха „Оставка” след откриване на пленарното заседание. Димитър Лазаров от ГЕРБ възрази срещу откриването на заседанието като цитира алинея 2 от 48 член на правилника. Миков обясни, че в зала има 207 народни представители, което говори за наличие на кворум и прикани Лазаров, ако иска да оспорва неговото решение за откриване на заседанието. Групата на ГЕРБ скандира „Оставка” след откриване на заседанието.
ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради начина на преброяване на кворума в пленарна зала. „Ще сезираме Конституционния съд за тези груби абсолютни нарушения на парламентарния правилник”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Не може да се проведе заседание. Ще искаме оставката на Михаил Миков”, добави Борисов.
Малко по-късно Парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски по същата тема. Вотът е за провалената политика на правителството в областта на инвестиционното проектиране. От ГЕРБ не признават дебатите, които се проведоха в тяхно отсъствие в парламента, тъй като според тях заседанието е нелегитимно, каза на брифинг Лиляна Павлова.
След това депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание искане за оставката на председателя Михаил Миков.

 

Станете почитател на Класа