БСП засилва работата с изселниците в Турция

С дипломатически и партийни лостове, БСП активизира работата си сред българските изселници в Турция. Намерението на левицата да привлече повече симпатизанти съобщи Назми Мюмюн, който е член на Националния съвет на БСП, председател на групата за работа с изселническите организации в Турция и заместник-областен управител на Кърджали.Преди да са приключени процедурите по съгласуване между външните министерства на България и Турция, Мюмюн съобщи в аванс новината, че скоро в Измир ще има български почетен консул, за което Турция е дала съгласие. От своя страна Анкара е настояла за свой почетен консул в Шумен и е получила подкрепата на нашето МВнР. Изселническите организации в Истанбул и Измир неведнъж са поставяли въпроса за необходимостта от консулски служби за улесняване на достъпа на изселниците до услугите на мисията ни в Турция.

В Измир и района около него живеят около 100 000 български изселници, които за най-малката справка трябва да пътуват или до консулството в Истанбул, или до посолството в Анкара. Назми Мюмюн посочи, че още при номинирането на Кристиян Вигенин за външен министър на България пред него е бил поставен въпросът за ускоряване на процедурата за почетен консул в Измир. Вигенин е член на групата към Националния съвет на БСП за работа с изселническите организации в Турция и успя бързо да се справи с поставената задача, уточни Мюмюн. През миналия месец екип от Националния съвет на БСП е провел серия от срещи с изселнически лидери в Истанбул и в Измир с председателя на Федерацията на балканските изселници в Турция "Балгьоч" Сюлейман Пехливаноглу. Нови разговори в Турция предстоят и през следващата седмица. БСП си партнира усилено с Народно-републиканската партия в Турция особено активно около избори у нас, когато основните партии разчитат на гласовете на изселниците ни. Партията на Кемал Кълъчдароглу е главната опозиционна сила в Турция, създадена от Мустафа Кемал Ататюрк през 1924 г.

Почетен консул България имаше и в турския град Бурса, където са се установили изселници предимно от Кърджалийска област. То се оглавяваше от екс-депутата в Меджлиса Хаяти Коркмаз, назначен на поста през 2004 г. Коркмаз е изселник от Ардино през 1973 г., когато е бил 16-годишен. Правомощията му бяха прекратени месец след скандалния му арест за нелегална търговия с антики в края на декември 2010 г. Почетният консул в Бурса обаче тогава препращаше всички услуги в генералното консулство в Истанбул. Междувременно на 30 май 2009 г. в Бурса бе официално открито българското консулство, където се извършва подмяна на паспорти, издават се визи и се уреждат всякакви документи. Заради скандала обаче то бе закрито през февруари 2011 г., а по-късно отново отвори врати и е ръководено от Димитър Хаджиев.

Станете почитател на Класа