Орешарски: Съкратихме администрацията с 5-10%

В държавната администрация са извършени между 5 и 10% съкращения във всички админстративни звена, заяви пред медиите премиерът Пламен Орешарски. Цифрата бе изнесена в отговор на упрека на ГЕРБ, че с новото министерство се раздува щатът на чиновниците. Орешарски каза, че в министерството на Иван Данов всички щатове са прехвърлени от други структури.

Премерът обяви, че е изразил съжаление, че в пленарна зала отсъстват вносителите на вота, най-малкото за да развият мотивите. При тази ситуация това, което аз можех да коментирам, са писмените мотиви и се опитах да го направя.

Орешарски каза, че е направил обща реплика в отговор на писмен мотив, че създаването на новото министерство блокирало администрацията. Обобщаващият извод е, че имам бележки по работата на администрацията от самото начало на мандата и се опитваме да направим така, че държавните служители да бъдат по-добре мотивирани да работят”, посочи Пламен Орешарски, след което обяви данните за съкращенията в администрацията.

"Все още имам подкрепата на две от парламентарните групи и се надявам да я имам и за в бъдеще", каза още Орешарски. Той коментира и бежанската тема. Попитан какво правим, след като минем заветната кризисна бройка от 5000-ия бежанец и влезе 5001-ият, премиерът повтори:

"Ще се обърнем към нашите партньори и ще поискаме техническа и финансова помощ. Ние вече сме започнали консултациите".

И допълни, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в последните няколко седмици е повече в чужбина по тоя повод, отколкото у нас.

Станете почитател на Класа