Кадиев: Кабинетът е математически зависим от "Атака", да си кажат ще го подкрепят ли

Кабинетът е зависим от "Атака“ и ако парламентът продължава да не работи, по-добре да има нови избори, въпреки че влизането в спирала от вотове не е полезна. Такава теза изказа в понеделник народният представител от БСП Георги Кадиев.

В ефира на бТВ сциалистът попита ако Народното събрание продължи да не работи, какъв е смисълът от него.

Макар че няколко пъти Кадиев заяви, че вариантът "спирала от избори” не е подходящ за България, той призна, че от "демонстрации” не се върши работа и е време националистите "да седнат и да кажат” подкрепят ли това правителството или не. Призна още, че кабинетът е математически зависим от три партии – БСП, ДПС и "Атака”.

По въпроса със спорните назначения на високи постове в държавата Кадиев отново призова за поемане на лична отговорност. В конкретния случай с Делян Пеевски такава според него трябва да дойде от "двамата политически лидери (Станишев и Местан – бел. ред.), които, както чувам, са направили предложението”. Депутатът отново спомена, че не е подкрепил назначението в пленарна зала, тъй като "не е чувал Делян Пеевски да е експерт по контрабанда”.

В тази връзка той обяви, че лансираната формулировка "политико-експерно” правителство едва ли ще е успешна, тъй като "амалгамата от двете е много трудна”. По думите му при експертните кабинети е много лесно да се размие отговорността.

Твърдението на Татяна Дончева от миналата седмица, че БСП и ДПС са обвързани с корпоративен интерес Кадиев коментира: "Като партии не са. Ако има олигархични кръгове, това са определени хора, не са целите партии. Най-жалкото ще бъде, ако корпорациите си купят партии”. Депутатът обаче отказа да назове конкретни "обвързани” имена, тъй като не е сигурен и му е омръзнало да го съдят.

Все пак, въпреки критиките си към собствената си партия, Кадиев посочи, че виновни за липсата на кворум от миналата седмица на първо място са ГЕРБ, а на второ Атака.

Като единствени отговори за липсата на заседания пък народният представител от групата на Волен Сидеров – Венцислав Лаков, посочи само партията на Борисов.

В ефира на бТВ националистът обясни и причините за пътешествието на националистите до Брюксел, което стана причина ГЕРБ да откажат да се регистрират в парламента миналата седмица и да няма пленарни заседания.

Станете почитател на Класа