Новите десни ще ревизират енергийни договори, подписани от Иван Костов

Реформаторският блок ще ревизира енергийни договори, подписани от кабинета "Костов". Това обясни бившият депутат от ДСБ Иван Иванов.На брифинг изявени лица на Реформаторския блок представиха своите предложения за вземане на решителни мерки в икономиката на страната. Иванов визира договорите с двете американски централи "Марица Изток" 1 и 3 и производителите на зелена енергия.Реформаторският блок се готви да спира източването на публичните пари от олигарсите, на този етап поне със съвети. Това обясни членът на Гражданския съвет на Реформаторския блок /РБ/ и от страна на партия "България на гражданите" Любомир Христов. Според РБ, самите те са единствената алтернатива на актуалното управление на мафията в България и могат да върнат доверието в държавността.
От РБ настояват да се освободи бизнесът от политическия и административен рекет и да се сведе с драстични мерки корупцията до минимум. Искат създаване на условия за бързо достигане на европейски стандарт на живот на българските граждани и да се унищожи явлението работещи бедни. РБ предлага да се спасят парите на сегашните и бъдещи пенсионери от обезценяване, да се спрат злоупотребите на монополите при защита на българския потребител, поне колкото е защитен европейският.
Не на последно място - предпазване на кредитополучателите от произвола на банките. Както и осигуряване на независимост, сигурност, ефективност и екологичен баланс в енергийната система на страната. Останалите две предложения са: обезпечаване на спокойствие, предвидимост и самочувствие на всеки добронамерен инвеститор в българската икономика и изхвърляне на мафията от държавата.Изцяло трябва да бъде променена системата на функциониране на обществените поръчки. Близо 6 млрд. лв. се разпределят за това чрез бюджета, заяви Евгени Кънев от Гражданската структура към РБ. Но тези поръчки могат да бъдат и манипулирани и да отиват в джобовете на удобни лица и монополи. Може да се подобри и информационната защита на потребителите, за да може да се гарантира качеството на купените стоки. За болната тема - кредитите и банките - трябва да има по-здрава основа за тяхното взаимодействие, за което сме предвидили 7 мерки, каза Кънев. От това как ще се справим с този проблем, зависи и стандартът на живот на българите, добави той.
Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов говори за енергийната независимост и сигурност. Имаме две основни цели в енергетиката - борба с монополите и защита на интересите на бизнеса и домакинствата, подчерта той. Трябва структурна промяна в ДКЕВР. Този орган трябва да бъде избиран от НС и да е съставен от компетентни и почтени специалисти. Трябва да има публичност на методиката на изчисляване на цените. Както и създаването на енергийна борса, предоговаряне на дългосрочните договори, като се защитят интересите на потребителите, ускоряване на разработването на местните енергийни ресурси при спазване на екологичните норми и рязко повишаване на енергийната ефективност, заключи той.
Социологията е наука, но не е точна наука, по-близка е до метеорологията, но не и до механиката, каза Деян Кюранов в отговор на въпрос на медия. Повишаването или падането на процентите при рейтингите нищо не означава, сега сме далеч от предизборна ситуация, в момента тя е по-скоро като при мъртво вълнение и не можем да имаме прогностични стойности, коментира той. Не е смислен въпросът как ще участваме на избори и с кого ще се коалираме. Сега нищо не се случва, единственото, което се случва е затихването на протестите, но те никога не са имали влияние, смята Кюранов.
РБ никога не е искал доверие в аванс, той излиза пред българските граждани и им казва какво да стане, за да се подобри положението им, посочи Христов. Ние предлагаме добронамерено на правителството тези мерки. Нямаме илюзии, че този кабинет е загрижен за съдбата на българските граждани, каза той и изрази надежда хората да научат какви са техните идеи, мерки и програми. Г-н Трайчо Трайков /бившият икономически министър от ГЕРБ-бел.р./е член на РБ и има качествата да работи при формирането на политиката ни, каза Иванов в отговор на въпрос.
Според мен собствеността на земята по никакъв начин няма отношение със суверенитета на държавата, но ако дойде инвеститор, купи земя и на нея направи завод, ако си плаща данъците е добре дошъл, посочи членът на партия "България на гражданите" Иван Стамболов.
От друга страна ако дойде инвеститор, изкупи земя с по-друга цел, така щото, както си говорят - купува не земя, а територия, тогава трябва да се направят нужните регулаторни мерки, коментира той. Въпросът за бежанците е болезнен, защото нашите власти все още не знаят кой какъв е от тях. Ако там има проблем той е в лошата информираност, каза Стамболов.
Повторение на Виденовата зима прогнозират от РБ - държавата се разкапва, институциите не работят, метафорично "на кръстовищата ни няма ни светофар, ни регулировчик", заяви Любомир Христов. Трябва да се разкрият досиетата не само на агентите и доносниците на ДС, но и на тези които ги ръководеха, смята Иван Иванов и според него това може да стане чрез законова промяна. РБ е създаден да обедини всички десни избиратели - тази цел стои над всички отношения между отделните партии, отбеляза той. Всички предложения на РБ са приети от всички членове на Гражданския съвет, в който са представени позиции на всички десни партии в обединението


Станете почитател на Класа