Стартира първият здравен клъстер

Първият клъстер в сферата на медицината в България официално стартира своята дейност от днес, обявиха от ръководството на организацията. Той обхваща представители на неправителствени организации, бизнес организации, общински и частни болници и здравни медии от Добрич, Търговище, Шумен, Смолян, Пазарджик, Бургас, София и др. Клъстерът ще организира обучения на членовете, ще работи с чужди експерти, ще се бори за квалификация на медицинските специалисти, иновации в здравния сектор и формиране на здравна политика с баланс на интересите.

Това обединение ще подготви стратегия във всички направления на здравеопазването и ще бъде база за реални и положителни промени, които се очакват от всички български граждани, обясни председателят на управителния съвет на организация д-р Андрей Кехайов.

Подобна организация е нова за България, но не и за Европа, обясни Кехайов и посочи, че клъстерът ще черпи европейски опит в изграждането на своя капацитет. Предстои да бъдат проведени пет конференции в цялата страна и голяма такава в София, която да обобщи резултатите. Кехайов бе категоричен, че има много възможности и резерви в системата на българското здравеопазване, които трябват да бъдат анализирани и да се използват.

Проектът е спечелил европейско финансиране от около 360 000 лева по оперативни програми „Административен капацитет" и „Конкурентоспособност", а още 160 000 лева са самофинансиране, като срокът му е 18 месеца.

„Бих бил доста разочарован, ако усвояването на тези средства е самоцел. Искаме с тях да се подпомогне изпълнението на дългосрочни цели и здравни политики и един ден младите колеги да останат и да работят в България, а качеството на обслужването да бъде повишено", коментира Д-р Георги Андонов, член на УС на клъстера.

Станете почитател на Класа