Орешарски: Издръжливи сме на вотове, ГЕРБ докога ще издържи

Повече от три часа продължиха дебатите по втория вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ заради провал в областта на регионалната политика. В пленарна зала присъстваха министър-председателят и министри от правителството. Гласуването на вота ще се проведе на 17 октомври, от 13:20 часа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че опозицията ще внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. От партията още през септември заявиха, че ще следват тактика „вот до дупка”. Третият вот на недоверие вероятно ще бъде за провал на кабинета „Орешарски” в областта на културата.

Въпросът по-скоро е - ГЕРБ докога ще издържи. Ние сме издръжливи. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналисти в кулоарите на Народното събрание докога кабинетът ще издържи на вотове на недоверие, цитиран от "Фокус". „Само от уважение към гражданите, които подкрепят ГЕРБ, не бих разказвал нищо от впечатленията ми при първите ми срещи с премиерите по отношение на предната международна неизолация”, заяви Орешарски в коментар на изявления на представители на ГЕРБ, че сегашното правителство е в международна изолация.

Със заканата си за следващ вот вие пак се опитвате да пречите. Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници. Така завърши изложението си от трибуната на НС днес лидерът на КБ Сергей Станишев по време на дебата по вота на недоверие към кабинета. Искам да припомня, защото е къса паметта на някои бивши министри. Как да се възприемат намеренията на един министър-председател, който 4 г. почти изкара само с намерения и обещания, посочи Станишев.

Ако политиката върви по посока на замяна на реалната политика с тенденциозни акции, до никъде няма да я докараме. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус". „Това обаче отново се отнася до всеки един политик. Тук не може да има избирателност, урокът от последните скандали е, че те няма да пощадят никого. Скандалите не би трябвало да бъдат стил за правене на политика”, коментира Местан.
„Ще повторя само тезата си във връзка със скандалите през последните 4-5 месеца, които тресат политическия живот в страната – ако очакваме от тези скандали да изиграят ролята на едно своеобразно чистилище, през което трябва да минем всички политици, то през това чистилище трябва да минем всички, без изключение”, каза Местан.
Превръщането на вота на недоверие към кабинета в парламентарно всекидневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията. Вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че той ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ. Не са приключили разискванията по този втори вот на недоверие и ние вече знаем кой ще бъде следващият вот – той ще бъде за здравеопазването.

„Атака” няма да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета „Орешарски”, заяви лидерът на партията Волен Сидеров на влизане в парламента. Сидеров обясни, че при миналия вот представителите на партията са били в чужбина, но сега са тук и ще гласуват. Сидеров определи вота като „демагогия”.

По-добре да съм карикатура като опозиция, отколкото карикатура като управляващи, коментира в кулоарите на парламента Борисов по повод думите на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, че ГЕРБ са карикатура на опозиция. Демокрацията изисква партията, победила на изборите, да получи своето право да представлява парламента. Тези хора, които са се класирали втори, трети, четвърти са карикатури на управляващи, каза Борисов. В отговор на въпрос той каза, че ГЕРБ не обмисля да напусне отново парламента. По думите му всеки ден това Народно събрание се дискредитира. "Първо един изключително некомпетентен човек, какъвто е Миков, абсолютно неправомерно е на този пост, защото не е победил на избори", отбеляза Борисов.

Станете почитател на Класа