БСП и ДПС настояват президентът да свика КСНС заради бежанците

Коалиция за България настоява президентът на републиката да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Жельо Бойчев, цитиран от "Фокус".
„Проблемът с бежанците поставя цялата страна в критична ситуация и големи изпитания пред българското общество и пред всички институции. Съвсем нормално и естествено е в Консултативния съвет да бъде направен този разговор, да бъдат очертани решенията за излизане от тази ситуация, която се очертава в близките месеци и следващата година само да ескалира”, добави Бойчев. В страната има реална заплаха броят на хората, търсещи закрила, да достигне десетки хиляди, посочи още той.
„Без усилията на президента това няма да стане. Пасивността на президента по този въпрос показва негова слабост. Г-н Плевнелиев не е оценил важността на проблема и ролята на президентската институция за това колко може да бъде полезен именно сега”, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев.
В парламентарната група на ДПС имаме силно очакване президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност, заяви от своя страна председателят на ДПС Лютви Местан. „Аз не бих драматизирал просрочването на тримесечния срок, в който е добре да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. По-важно е наистина да се проведе разискване на този висок формат на проблема с бежанската вълна. В ПГ на ДПС имаме силно очакване президентът да стори това, тъй като темата засяга пряко националната сигурност на България и на този форум могат да се породят доста интересни идеи, България да инициира промени и в европейските регламенти, за да може страните-членки на ЕС да проявят малко по-голяма солидарност към няколкото европейски държави - на първо място България, на които им се налага да понесат несъразмерна на възможностите на икономиката си тежест”, добави Местан.
Във връзка с това, че според някои президентът се опасява от неудобни въпроси от Волен Сидеров, Местан каза: „Това съображение не трябва да бъде възпиращо за свикването на Консултативен съвет, защото ако това съображение е абсолютно, не бих искал да си мисля, че повече няма да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност”.

Станете почитател на Класа