Местан ще гласува за запазване на пълната забрана за тютюнопушене

Ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод внесените от депутати от Коалиция за България промени в Закона за здравето, целящи либерализиране на забраната за пушене на обществени места.
Местан заяви, че депутатите от ДПС ще гласуват съобразно собствените си разбирания по темата. „Няма да се ангажираме с окончателно, задължително за всички членове на парламентарната група политическо решение по въпроса. Колегите ще гласуват съобразно собствените си разбирания по въпроса. Аз лично ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач”, обясни Местан.
„Чух много съображения за отпадането на тоталната забрана, най-вече от икономическо естество. Без да е задължително моето мнение по въпроса – за мен здравето има предимства пред икономическите съображения „, заяви той.
Местан припомни, че в управленския си мандат ГЕРБ има динамична позиция по темата. „Две редакции на Закона за здравето се наложиха предвид динамиката в позицията на тогавашното управляващо мнозинство. Първоначално бяха за смесен режим, частична забрана на пушенето и принудиха хиляди собственици на заведения да инвестират в специални помещения. После промениха позицията си, въведоха тоталната забрана. После имаше още един опит да се върне частичната забрана”, каза още той.

Станете почитател на Класа