Гуцанов: С операция "Медузите" ГЕРБ взе управлението на Варна със сила

„С операция "Медузите" ГЕРБ взе управлението на Варна по насилствен начин и до голяма степен реши изхода от следващите местни избори. Представете си какъв страх внушава такава акция в цялата местна власт”. Това коментира депутатът от левицата Борислав Гуцанов пред ТВ7 за бруталния си арест през 2010 г., заради който преди дни България бе осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По думите на днешния депутат, тази акция не е била случайна, тъй като по това време той е бил председател и на ОбС-Варна и на Националната Асоциация на председателите на Общински Съвети в България. Гуцанов подчерта, че полицейската операция „Медузите” е оказала огромно влияние върху развитието на Варна и е имало огромен стрес в цялата администрация.

На въпрос, защо се е обърнал към съда в Страсбург, Гуцанов отговори, че трябва да има справедливост и под натиска, под който са работели органите в България, е нямало възможност това да стане. Попитан дали е получил извинение от Цветан Цветанов за обвиненията, Гуцанов каза, че до момента не е получил такова. "Всеки един силен човек трябва да намери в себе си момента, в който да се извини, ако мисли, че трябва да го направи. Ако ли не, той ще си остане един посредствен, попаднал случайно на едно или друго място, политик или човек", допълни Гуцанов. Той каза още, че една от целите на този парламент е да доведе до минимум възможността, независимо кой управлява, да се случват подобни политически акции. Според него парламентът трябва да предприеме такива действия и част от тях вече са започнати.

Следващото нещо, което трябва да се направи и по което се работи, е промяната в закона „Кушлев“, защото той е изцяло репресивен и може да бъде ползван по всякакъв начин за политически и икономически натиск, допълни Борислав Гуцанов. Според него този случай, трябва да бъде голяма обеца на хората, които имат власт за това, което се е случвало през този 4-годишен период на управление, защото „полицейщината и силоващината не водят до развитие на икономиката и държавата".

"Важните въпроси в момента са как да се намери изход от безумната ситуация, в която е попаднала държавата. Като гледам какво прави ГЕРБ с парламента, ние сме един немалък цирк за българските граждани", заяви още Гуцанов.

Станете почитател на Класа