Борисов ще бъде разпитан за Мишо Бирата

По случая Мишо Бирата“ проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат разпити. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС днес. На въпрос дали Бойко Борисов е разпитан вече, Цацаров отговори: "Престои да бъде разпитан." Надявам се прокуратурата бързо да направи нужните разпити, включително и на мен, за да се прекратят спекулациите и манипулациите относно Мишо Бирата и Чакъра, така както направиха с печатницата в Костинброд. Това е написал лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук".
Изтеклите записи на СРС бяха на разговорите на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов. В тези записи са и прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.).
Що се отнася до осъдителното решение от европейския съд по делото Гуцанов, главният прокурор каза че първото, което ще предприеме прокуратурата е да се снабди с надежден превод на решението. "Тъй като това, с което сме запознати е това, което е в публикациите на средствата за масова информация, а в официалния сайт на Европейския съд за съжаление решението е само на френски език, което поне за мене е нечетимо. Сега търсим превод на английски език или вече е организиран превод от френски на български език – тогава ще кажем какво ще предприемем", каза Цацаров.
Главният прокурор знае много добре за какво става дума. "Най-малкото с оглед на това, че познавам достатъчно добре делото, когато се правеше преценка относно това дали към момента на избор на НС към Гуцанов има висящо производство. Той вече е действащ депутат и се правеше преценка дали да се прави искане да му бъде свален имунитетът с оглед факта, че има заварено висящо производство как да се процедира с това производство", каза той.
Запознат съм много добре със самото производство и начина, по който то е протичало и смятам, за напълно обоснован извода, че производството е следвало да бъде прекратено. Всъщност то изобщо не е следвало да бъде образувано, категоричен е главният прокурор. Подлежат на преценка и действията по задържането, както и действията на държавното обвинение, защото в "крайна сметка е започнало нещо по срамен начин и завършило по срамен начин". Когато главният прокурор се запознае с решението, ще коментира дали ще се търси дисциплинарна отговорност.

Станете почитател на Класа