Дебатът за цигарите премина в спор "здравето или бизнесът"

Звучи шизофренично да защитаваш това, че е вредно да се пуши и че това вреди на здравето на хората и да подлагаш хората на рискове. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на предстоящите дебати преди гласуването на внесените от Коалиция за България промени н Закона за здравето, насочен към отмяна на забраната за пушене на закрити обществени места.

Моят аргумент за запазването на забраната за пушене на обществени места и в заведенията е един единствен - запазването на здравето на гражданите. Никакви икономически аргументи не могат да бъдат поставени пред здравето на хората, заяви Атанасова и се обоснова с данни, според които 4500 жени в България всяка година се разболяват от рак на гърдата и има доказателства, че това е свързано с тютюнопушенето.

Безсмислено е да се дава отново правото на избор дали да има заведения за пушачи и непушачи, категорична бе здравният министър в кабинета на ГЕРБ и отново се обърна към наследничката си на поста - министър Таня Андреева - с въпроса дали ще подаде оставка, ако бъде отменена пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, тъй като това би означавало, че не се е справила с работата си като министър на здравеопазването.

Депутатът от БСП Спас Панчев риторично попита събеседничката си от опозицията защо ГЕРБ не предложат да се забрани и пиенето, понеже от алкохол умират значително повече хора. Трябва ли да забраним всичко, попита той и призова при обсъждането на промените в пленарна зала да се гласува по съвест, а не по указания от партийните централи.

Аз съм непушач и съм абсолютно против пушенето и призовавам хората да се откажат от този вреден навик. Но считам, че като част от една нация имаме право на свободен избор - аз да ходя в заведения за непушачи, а непушачите да ходят с приятели на обособените места, на които това е разрешено, заяви депутатът Спас Панчев, чиято партия - Коалиция за България - е вносител на промените в закона.

Той посочи своите аргументи за либерализацията. А именно: „защото хората искат да имат избор първо какво заведение искат да управляват и самите клиенти да влизат или не в дадени заведения"; „ресторантьорите също трябва да имат право на избор какъв тип да са заведенията им".

 В закона ще има малка промяна - ще се пуши само в обособени места в заведения и в след 22.00 ч. в баровете, уточни намеренията на БСП за промени в закона депутатът и допълни: „Проведохме много срещи с бранша по темата. Ще има изискване в заведенията, в които ще се пуши, да има изградени вентилационни системи. В много заведения ще остане положението да не се пуши, защото самите собственици са доволни от сегашната забрана, имат повече клиенти, които са доволни, че не се пуши. Но все пак наистина има и заведения, които фалираха или са пред фалит заради пълната забрана за пушене на обществени места, затова ще е добре, ако има избор относно тютюнопушенето в заведенията."


 

Станете почитател на Класа