Божидар Димитров: Коалиция между БСП и ГЕРБ или президентска република ще ни извадят от кризата

“Парламентарната демокрация в България се е изчерпила така, както в 1919 г. и в 1934 г. Тогава омразата към традиционните партии е такава, каквато е и днес в част от обществото”, каза историкът проф. Божидар Димитров в студиото на “Нова телевизия”. 

Според него нови избори няма да променят много съотношението на силите и рецептите за излизане от тази криза са само две. Едната е президентска република, което е по-дълго, по-бавно и по-сложно решение, и другата – голяма коалиция между първите две партии, за които на последните избори са гласували общо 2,1 млн. българи. 

Коалиция между ГЕРБ и БСП е напълно възможна, смята Димитров: “Това, което е възможно за Гърция, Италия и Германия, защо да не е възможно и за България?” 

Директорът на НИМ дори предложи своя кабинет, за да седнат лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Сергей Станишев и да се разберат на спокойствие, без журналисти. 

На реплика на водещите, че според протестиращите и зад двете партии стои олигархията, проф. Димитров отговори, че винаги има задкулисие и даде пример със САЩ: 

“Да не мислите, че Обама, това негърче, излиза на бял свят и вика “гласувайте за мене”, и американският народ гласува? Че зад него не стоят “Шеврон”, “Дженерал мотърс” и т. н.? Естествено, че стоят! Бюджетът на предизборната му кампания беше 1, 4 млрд. долара! Тези пари откъде идват? Да не идват от собствения джоб на Обама, от баба му в Танзания?” 

Професорът допълни, че и Николай Бареков не прави кампанията си със собствени средства, както се твърди публично, но не пожела да каже кой го финансира. 

Според него светът е така устроен, че винаги ще има задкулисие – “въпросът е да го знаеш кое е”.

Станете почитател на Класа