Това ли е революцията на младите?

Много модерно стана да се „окупира“. В Бъл­гария също прив­несохме този модерен опит за прив­личане на общес­т­веното внимание. В САЩ движението „Окупирай” е на недовол­ните от неолиберал­ната икономическа сис­тема, обричаща всички, извън шепата свръх­заможни, на масова и нас­лед­с­т­вена бед­ност, на слугинаж на бан­ковия кар­тел. На Запад „Окупирай” е улт­раляво движение, но хората в него не са свър­зани с политически пар­тии. У нас не е така. Тук отново е модно политици да изпол­з­ват студен­т­с­ката непороч­ност. Това става чрез под­мяна на протести и раз­рушаването на единението на студен­тите. Това става в полза на едни или други политически субекти.

Само преди месеци предиш­ните управ­ляващи изпол­з­ваха Христо Стоич­ков и национал­ните пред­с­тавител­с­тва на студен­с­ките съвети в ролята на нещо като плат­форма за „пар­тия на студен­тите“. Така и не се раз­бра кой плати за това. Сега Рефор­матор­с­кият блок на Кос­тов, Кунева, Зелените и протур­скя Касим Дал, заедно с ГЕРБ, провокират своите младежки струк­тури да окупират Софийс­кият универ­ситет „Св. Климент Охрид­ски“, докато над 20 хиляди студенти протес­тират срещу прекъс­ването на учеб­ните занятия, породено от окупацията.

Раз­ликата между движението „Окупирай“ по света и това в Бъл­гария са целите — едните се борят за повече справед­ливост в една без­душна икономическа сис­тема, а нашите „идеолози“ копират само стратегията, но не и целите, изпъл­нявайки задачата да свалят едно правител­с­тво и да го заменят с друго, което най-вероятно ще управ­лява в петорна коалиция. И всичко това щедро и активно под­к­репено от медии и неп­равител­с­т­вени организации, силно зависими от суб­сидии.

Това ли е революцията на младите? В света тя е автен­тично социална и пат­риотична, а при нас стана предимно в сферата на пар­тий­ната екс­п­лоатация. Това не е моята революция, както и на хилядите други студенти, които не желаят да учас­т­ват в пар­тийни игри и инт­риги.

Станете почитател на Класа