47% от българите одобрявали задължителната казарма

Възстановяването на задължителната военна служба получи одобрението на редица експерти по време на кръглата маса „Национална сигурност и външна политика“,

част от проекта „10 разговора за България”, организирани от движение „България без цензура“.

В началото на кръглата маса лидерът на Движението Николай Бареков представи социологическо проучване на агенция Сова Харис, проведено в периода 18-24 октомври, обхванало 1000 души.

Почти половината от анкетираните одобряват идеята да бъде възстановена задължителната военна служба за някои категории младежи - 47.3%.

30.7% не дават одобрението си, а 22% не могат да преценят.

Говорим за връщане на казармата под формата на трудова и образователна повинност, а не за възстановяване на стария военен ред в страната. Говорим за реформа, говорим за хора с под основно образование, които за по-малко от 1 година могат да получат такова, обясни Николай Бареков.

Той категорично се обяви за възстановяването на казармата като морална институция.

Илия Налбантов от Института Джордж Маршал „хвана бика за рогата“, заявявайки че тук става въпрос за ценности и че за една година армията не може да направи нищо.

Има една книга на един гръцки писател, който казва, че ролята на гръцката армия е да гърцизира гърците.

Поляците са го решили прекрасно – с клетва на първокласника да бъда добър ученик и добър поляк. Това можем да го сложим в нашите ценности. Това не става с наборна служба,

заяви Налбантов и добави, че хората, които искат наборната армия, не си дават сметка, че нещата са по-сериозни – да не поставяме емоция, без да си даваме сметката какво ще ни струва.

Думите му предизвикаха реакцията на генералите Димитър Цветков и Люцкан Люцканов, които отсякоха, че именно армията учи на много ценности и променя мирогледа.

Налбантов, Вие отричате, че армията може да помогне.

Норвегия има 5 милиона жители. Тази година юни правителството взе решение за задължителна служба и за жените и за мъжете. Защо ние да не можем?,

запита генерал Люцканов.

За връщането на казармата се обяви и доц. Николай Радулов. Според него редовите войници трябва да служат в нормален и разумен срок, а висшистите да минават през офицерски школи в съкратени срокове.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също подкрепи емоционално и прагматично идеята.

Крайно време е да излезем от утопията, че НАТО ще ни пази, а ЕС ще ни храни. Няма такъв филм, заяви той.

Той подчерта, че когато тази идея бъде реализирана под формата на образователна и трудова повинност, онази част от неинтегрираното население може да придобие навици и умения и после по-лесно да се интегрира в обществото.

Бившият военен министър Бойко Ноев се обяви против връщане към задължителна военна служба чрез армията в днешните условия.

Въпреки представените социологически проучвания, той изрази убеденост, че голяма част от младите хора няма да подкрепят идеята.

Според него трябва дебат по темата в обществото, както и че не трябва да копираме чуждия опит.

Майор Иван Милов пък съобщи, че действащите офицери приветстват идеята и я подкрепят с двете си ръце, стига да бъде изпълнена много внимателно.

Гарантирам, ако бъде направено, това ще бъде направено по експертен начин от експерти, които са били по високи позиции, това не е аматьорщината,

обеща Николай Бареков.

Генерал Димитър Цветков представи и примери с Хърватска и Швейцария поотношение на техните армии.

Хърватска, която е с население малко над 4.4 милиона души, има 51 хиляди редовна армия, а може да събере при необходимост 201 хиляди.

Швейцария, която има население колкото България - 7.1 милиона души, има 3600 редовна армия, но може да свика под знамената 347 хиляди души.

Ние обаче имаме 23-хилядна редовна армия, а можем да съберем 29 хиляди души.

Станете почитател на Класа