Фандъкова поиска още полицаи в центъра на София

Полицейското присъствие в центъра на столицата трябва да се увеличи. Това каза днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по повод зачестилите случаи на насилие и ситуацията с бежанците.

Още преди месеци поисках постоянни патрули в центъра на София, СДВР ги осигури има и постове на Общинска полиция и видеонаблюдение, припомни Фандъкова. Тя призова всички институции и цялото общество да се обявят против насилието и ксенофобските настроения. В отговор на въпрос Фандъкова каза, че подкрепя призивите на министъра на вътрешните работи да се обработват по-бързо документите на бежанците, които да се вземат по-бързо решения, за да не се настаняват хора на външни адреси, които с месеци след това продължават да чакат за статут на бежанец.

Само преди ден Йорданка Фандъкова призова цялото общество и институциите заедно да се противопоставят на агресията и насилието. Нейният призив дойде като реакция на нападението в събота вечер над българския гражданин от турски произход Георги Димитров )Метин) и призивите за саморазправа с имигрантите.

Поискала съм от Столична дирекция на вътрешните работи увеличение на полицейското присъствие в районите на бежанските центрове и в центъра на града, където се събират имигранти от различни държави. Патрулите бяха увеличени, но се вижда, че в настоящата ситуация те не са достатъчни и затова настоявам за още патрулиращи екипи в кварталите около ул. „Пиротска”, бул. „Кн.Мария Луиза”, ул. „Симеон“, казва Фандъкова.

По думите й опитите на отделни лица да правят политика и да трупат рейтинг като играят със страховете на хората и подклаждат нетърпимост и омраза са недопустим и не трябва да бъдат толерирани.

Районът на "Пиротска" не е опасен. Наситили сме периметъра от Централна гара до джамията "Баня баши" с жандармерия и полиция. Това заяви в неделя директорът на СДВР Ивайло Спиридонов.

Станете почитател на Класа