Митингите доказаха, че водещата интрига се запазва между БСП и ГЕРБ

Доста е гротескно на един по същество граждански протест да се противопоставят партийни протести. За мен двата митинга имаха различно съдържание. Това заяви политологът Огнян Минчев в сутрешния блок на bTV по повод паралелните митинги на БСП и ГЕРБ в събота. Според него, и двете партии целели да покажат, че имат обществена подкрепа. Подобна беше оценката и на социолога Юрий Асланов. Разликата, според Минчев, е в това, че БСП навяват асоциация със събитията от преди 20 години, когато искали да докажат, че могат да изкарат хората на улицата.

По отношение на изказването на премиера Пламен Орешарски за държавните служители Минчев прогнозира, че уволняването на хора само за това, че протестират, би могло да провокира още протести и да доведе до ескалация.

Социологът Юрий Асланов също коментира партийните митинги. „Двата митинга поднесоха доказателство за това, което се знаеше и преди – че водещата интрига се запазва между водещите партии БСП и ГЕРБ“, каза той. Според него, събитията трябвало да докажат, че няма съществено разместване в политическите пластове.

Социологът коментира и посланията в речите на лидерите. От тях ставало ясно, че позициите остават непримирими, далеч от диалога. „В момента, ако се стигне до избори, те ще си оспорват първото място, но политическият живот ще се затвори“, прогнозира той.

„Ние не бива да забравяме, че тази коалиция не е противоестествена, а е историческа, доколкото симпатизантите имат много сходна социална съдба“, каза той по отношение на коалицията БСП-ДПС.

Относно изказването на премиера за уволняване на държавните служители той предположи, че е „някакво изпускане на нерви“.

Асланов коментира още, че в създалата се ситуация у нас има пространство за националистически партии, като тази, която беше създадена наскоро. Той, обаче, изтъкна, че тенденцията е завладяла всички европейски страни – засилване на национализма и настроения срещу ЕС. „Ние като общество не сме изградили здрава имунна система“, смята той. 

Станете почитател на Класа