Борисов ще бъде изслушан в антикорупционната комисия

Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси ще изслушва бившия премиер Бойко Борисов, на бившия здравен министър Десислава Атанасова и съпруга й Красимир Атанасов. Това е предвидено в дневния ред на комисията, предава БГНЕС.

В комисията има два сигнала на лидера на движението "България без цензура" Николай Бареков срещу депутата от ГЕРБ Бойко Борисов. Единият сигнал е свързан с неговото участие в офшорна фирма, която не е закрита и извършва дейност, през сметките й преминават пари. Вторият сигнал е за конфликт на интереси. Борисов е бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София.

БГНЕС припомня, че на последното си заседание комисията реши да възложи Сметната палата да провери истинността на декларациите за имущество на бившият премиер. Проверката трябва да обхване периода откакто Борисов е бил главен секретар на МВР досега. Още на това заседание депутати от ГЕРБ казаха, че Борисов държи истината да излезе наяве и ще окаже пълно съдействие. Те обявиха, че лидерът на партията лично е поискал документи от адвокатската кантора, обслужвала тази фирма, и всички заинтересовани страни, и на следващото заседание ще ги предостави. На следващия ден народни представители от ГЕРБ внесоха в комисията документи, доказващи липсата на конфликт на интереси на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Те доказват, че офшорната фирма в Кипър, в която Бойко Борисов е имал участие, е открита през 1991 година и е закрита през 1999 година. Така на практика, според тях, участието на Борисов в нея се прекратява. Документите са от Търговския регистър на Кипър.

На последното си заседание Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси разгледа и сигнал по отношение на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова и реши още тогава да покани и нея и съпругът й за изслушване. Те отговарят на въпрос за сигнал за обществени поръчки и както и кметовете на Враца и Русе от времето, когато са правени тези поръчки.

Станете почитател на Класа