Адвокатът на Цветанов щял да наблюдава дали сме правова държава

Внимателно ще наблюдавам дали България е правова държава, заяви германският депутат, адвокат на бившия вътрешен министър Ханс-Петер Ул преди съдебното заседание по делото срещу Цветанов от този четвъртък. И обвърза казаното с новината, че жалбата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов до Съда по правата на човека в Страсбург е внесена и в нея става въпрос за един от основните принципи на правовата държава, а именно презумпцията за невиновност.
В една демократична правова държава, имаме разделение на властите и прокуратурата е призвана единствено да разкрива престъпления, тя разследва по един конкретен казус и обвиняемият се счита за невиновен, единствено съдът е органът, който може да установи виновност, обясни адвокат Ханс-Петер Ул. Той нарече скандални и нечувани изказванията на прокуратурата, че Цветанов е подслушвал незаконно. Според Ул, тези изявления, направени преди предсрочните избори, са повлияли на техния резултат.
„Малко преди изборите, прокуратурата публично направи изявление, без да имаме произнасяне на съда по тази тема, че г-н Цветанов е виновен, и това нещо е доказано, че е извършил престъпление. Едно такова изказване има влияние върху изборния резултат. Този съдебен скандал трябва да бъде разгледан от Съда за правата на човека в Страсбург”, коментира адвокатът. Ханс-Петер Ул допълни, че медиите много широко са отразили изказванията на прокуратурата и многократно са записани изявленията на говорителя на прокуратурата и на прокурори, което не бива да се случва в една правова държава.
Съдът даде ход на делото срещу бившия вътрешен министър. Цветанов е обвинен, че е препятствал използването на специални разузнавателни средства, което е престъпление срещу правосъдиетоПо искане на защитниците на Цветанов ще се гледа по съкратената процедура, т.е. без разпит на всички свидетели.



Станете почитател на Класа