Здравната каса отпуска по 300 ленти за болните от диабет над 18-годишна възраст

НЗОК най-накрая ни чу и болните от диабет над 18-годишна възрат вече ще получават по 300 тест ленти на година, за да мерят кръвната си захар.

За този успех съобщи на кръгла маса Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца и млади хора с диабет.

За сравнение, до 18 години болните разполагат с 1100 ленти на година. Досега след навършване на тази възраст, бройката им падаше до 150 на година, което е абсолютно недостатъчно, за да се следи нивото на захарта в кръвта.

Искахме повече, но това е първата стъпка, и доволни сме, но ще бъдем непримирими за увеличаване на консумативите, каза още Котова.

За Коледа ще е готов и регистърът на болните от диабет, съобщи още Елисавета Котова, която участва в работната група по създаването му. Тя не съобщи никаква цифра, но заяви, че преброяването показва много по-малък брой болни от диабет от тиражираните в публичното пространство.

Това означава, че те не са единствените консуматори на апри от НЗОК. Болните от диабет са 9% от всички заболявания, подчерта Котова.


Станете почитател на Класа