Филип Златанов влизал в парламента 103 пъти с пропуск от Фидосова

Няма как да докажем, че Филип Златанов е посещавал Искра Фидосова, но се знае, че е влизал 103 пъти в парламента – първо с временни пропуски, издавани от Фидосова, а след това е получил постоянен пропуск, издаден от администрацията, но с подпис на Фидосова.

Това съобщи Кирил Добрев от БСП, който представи доклада от работата на анкетната комисия за тефтерчето на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

Златанов стана известен със скандалното тефтерче, в което си е записвал указание от И. Ф. и Ц.Ц. с инструкции какви решения да взима комисията. Сред наставленията има изрази като „да се удари“, „да се оправи“, „да се запази“.

В резултат на това Искра Фидосова напусна Народното събрание и всички ръководни постове в ГЕРБ, а Златанов беше отстранен от КПУКИ.

Комисията на Кирил Добрев е установила още много слаба ефективност от работата на КПУКИ – само 11 случая за конфликт на интереси, които не са паднали в съда, за 3-годишна работа и похарчени 3.5 млн. лв. бюджетни средства.

От 860 преписки, 146 продължават да бъдат висящи, защото не могат да се съберат доказателства.

В 103 случая комисията се е произнесла за наличие на конфликт на интереси, но 92 от тях са паднали в съда.

Има 21 случая, в които комисията се е занимавала с магистрати, а тя няма право да се занимава с действията на магистрати. 

Златанов сам е издавал становища и указания без решение на цялата комисия. Има случай, в който той издава становище и на негова база е отстранен общинар, а после комисията се събира и излиза с обратно на становището на Златанов.

Докладът на анкетната парламентарна комисия ще бъде изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров.

Станете почитател на Класа