Съветът на ЕС отново ще обсъди приемането на България и Румъния в Шенген

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди отново в края на тази седмица въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА.

Според представители на Съвета, пожелали анонимност, решение е малко очаквано, тъй като все още липсва необходимото единодушие. Не се уточнява списъкът на държавите, които са против. От Съвета уточняват, че по въпроса се водят двустранни преговори, за които липсва информация.

В програмата на заседанието се посочва, че предложението, което отново ще бъде обсъдено, е България и Румъния да бъдат приети в пространството без гранични проверки на две стъпки - първо с въздушните и с морските, а по-късно и със сухопътните граници.

Дискусията се очертава като рутинна, тъй като бе предвидена на заседание на Съвета през март тази година. На предстоящото заседание ще бъде обсъден също докладът на Европейската комисия за свободното движение на хора в ЕС.

През април Австрия, Германия, Холандия и Великобритания изпратиха писмо до Съвета с оплакване срещу това основно право, което според тях води до претоварване на социалните им системи.

Комисията предложи по-рано този месец допълнителни мерки за борба с т. нар. социален туризъм, при който граждани на ЕС напускат родината си и се заселват в друга страна от Общността, за да живеят на социални помощи. В доклада се посочва, че повечето европейци сменят държавата, в която живеят, не за да извършват измами, а за да работят.

Станете почитател на Класа