Орешарски: Няма политическа чистка на служители, които протестират

Няма политическа чистка на служителите, които протестират. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блиц контрола, в отговор на въпрос за уволненията в Министерския съвет на протестиращи служители.

По думите му има данни за служители, които саботират работата на администрацията, като според Орешарски - за данъкоплатците е без значение дали тези действия са умишлени, или не, от страна на въпросните служители.

Орешарски допълни, че всеки ден кабинетът му е засипан с "доноси" от служители за свои колеги.

„Всекидневно получавам в кабинета си, да го наречем, „доноси" от други служители за това кой с какво се занимава. Често користни, друг път безкористни. Така че при мен има прекалено много информация, която, както подчертах и вие се съгласихте в изказването, е непотвърдена, поради което не е годно да се взимат управленски решения", обясни премиерът.

Той категорично заяви, че никога не е споменавал и няма да спомене за политически пристрастия, просто изисква от администрацията да не саботира работата.

„Единственото ми изискване към администрацията е да не саботира работата в служебен план. За съжаление, в последните месеци има няколко такива случаи, които мога да се съмнявам в саботаж, без да коментирам умишлен или неволен. Крайните резултати, обаче, са еднакви за българския данъкоплатец", каза Орешарски.

По думите му досега служител не му се е оплакал, че върху него се оказва натиск да напусне работата си. „Не казвам, че няма такива случаи, просто никой не ми се е оплакал и не съм информиран. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някого да напусне работа. Затова мога да разширя отговора с по-общи съображения. Мисля, че в момента политическа чистка няма, особено ако го сравним с периода 2009 г. - всички цифри, в какъвто и формат да ги вземете, на които и равнища на администрацията от експерти, началници, отдели и управления. Цифрите са впечатляващи през 2009 г., а не сега", допълни премиерът.

На 15 ноември след среща с гражданските организации премиерът Пламен Орешарски заяви, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет".

„По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът тогава.

На по-късен етап тоя заяви, че държавните служители могат да протестират свободно, но в извънработно време.

Станете почитател на Класа