Христосков: Намаляването на осигуровките е основният проблем

Намаляването на осигуровките е основният проблем на пенсионната система. И че не се случи онова, което се очакваше - разкриване на нови работни места, вдигане на доходите, по-добра събираемост.

Това казва  бившия управител на НОИ Йордан Христосков и един от участниците в експертния съвет за пенсионна реформа. "Къде отидоха тези 17 млрд. лв.? В някакви абсолютно безплодни бизнеси - като офис сгради и хотели, които съсипаха околната среда и туристическия бранш. Отидоха и в луксозни вили и имоти в България и чужбина, в джипове и гуляи. Колко са крупните национални инвестиции, създали трайни работни места", казва още той.

Според него "ГЕРБ нямат основание да обвиняват никого, че замразява реформата"."Те нарушиха споразумението от 2010 г., което предвиждаше увеличението на възрастта да стане доста по-късно и по-плавно. В споразумението имаше и мерки как да се подобрят приходите от осигуровки. Също предвиждаше от 2017 г. да се качи тежестта на една година осигурителен стаж от 1.1 на 1.2, както и да нараснат вноските в универсалния фонд от 5 на 7%. ГЕРБ нарушиха това споразумение по чисто фискални съображения - за да закърпят бюджета, без да положат никакви усилия да увеличат събираемостта на вноските. Това не беше никаква реформа. Освен това те грубо отнеха над 100 млн. лв. от професионалните фондове, които след това се наложи да се връщат. Ако наистина спирането на нарастването на възрастта и стажа за трета категория труд е само за една година, смятам, че няма да има нищо притеснително. Още повече, ако се реализира предложението да се разработи механизъм, с който от 2015 г. да започне вдигане на пенсионната възраст съобразно увеличението на продължителността на живота след пенсиониране", казва още Христосков.

Станете почитател на Класа