15% по-ниска пенсия за 1 година при по-ранно пенсиониране

БСП и ДПС са постигнали компромис относно позициите си за ранното пенсиониране, заяви в Русе депутатът от Коалиция за България Екатерина Заякова, цитирана от БГНЕС.
Първоначалното предложение бе хората, които имат необходимия трудов стаж, но не им достига възраст, да се пенсионират две години по-рано. Новият вариант, който ще бъде представен в пленарната зала на парламента, е пенсионирането да става една година по-рано, като тези хора ще получават 85% от пенсията си. Промяната трябва да бъде гласувана тази седмица.
ДПС и социалният министър Хасан Адемов бяха против по-ранното пенсиониране, тъй като това ще доведе до санкции от страна на Европейската комисия. В момента навсякъде възрастта за пенсиониране се вдига, докато в България предложението е в обратна посока. Управляващото мнозинство спря пенсионната реформа и замрази възрастта. Така мъжете могат да се пенсионират на 63,8 години при 37,8 години стаж, а жените - на 60,8 години и стаж от 34, 8 години.
Екатерина Заякова коментира още, че подобна стъпка се налага, тъй като прекалено много хора в предпенсионна възраст са освободени от работа и никой не иска да ги наеме. Това е част от социалните ангажименти, поети от левицата – безработните пред пенсиониране, с недостиг на възраст, но с достатъчно трудов стаж, да получават поне част от пенсията си.

От своя страна русенската депутатка от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че замразяването на пенсионната реформа е погрешен ход. В момента 55% от парите за пенсии се плащат от държавния бюджет, а не от осигурителния фонд. Тя каза още, че ЕК е предупредила България, че ако въведе ранното пенсиониране, може да се прости с европейските средства за заетост и преквалификация. "Това са две противоположни политики – не може да искаме едновременно Европа да дава пари за преквалификация и безработни и да караме българите да напускат пазара на труда с ниски пенсии", заяви Ангелова. Тя определи като "правилна" позицията на министър Адемов по отношение на несъгласието му за ранно пенсиониране.

Станете почитател на Класа