×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Тренчев: Българите с двойно гражданство да могат да стават депутати

Българите с двойно гражданство зад граница трябва да имат право да бъдат избирани за народни представители. Тази теза застъпи днес Константин Тренчев на заседание на комисията за граждански движения в НС, но не в качеството си на президент на КТ "Подкрепа", а на председател на Инициативния комитет на подписка с това искане.

Днес комисията разглежда становище по Национална гражданска инициатива за изменение в чл. 65, ал. 1 от Конституцията във връзка с избора на народни представители на български граждани с двойно гражданство и за изменение и допълнение на Изборния кодекс и на чл. 150, ал. 1 от Конституцията, № ПГ-339-01-12, внесена от Инициативния комитет на 18.11.2013 г. Подписката отговаря на законовите изисквания и означава,че тя ще бъде разгледана от българския парламент, посочи председателят на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения, зам.председателят на НС и депутат от КБ Мая Манолова.

Като общественик съм убеден в инициативата. Считам, че тази Конституция беше зачената в грях, в нея се предвиди текст, който не дава на нашите сънародници зад граница с двойно гражданство да имат права да бъдат избирани, каза Тренчев. Мисля, че това е дискриминационен текст и ако не беше той процесите в България биха се развили по-позитивно, смята той.

Към момента се счита, че над 1 млн. 600 хил. души наши сънародници са зад граница и се предполага,че част от тях са се сдобили и с второ гражданство. Те трябва да имат права да бъдат избирани и това подобава на страна, която се нарича демократична, подчерта Тренчев.

Станете почитател на Класа