×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Йовчев: Вот за сигурността ще покаже кой е помагал и кой е вредил

Мисля, че това е една много добра тема, която ще даде възможност ние да кажем от къде сме тръгнали и мисля, че това ще бъде много добре за правителството – да стане ясно от къде сме тръгнали.Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев на въпрос за вота на недоверие в сектор "Сигурност" и по-специално по политиката на кабинета, свързана с бежанците.

Според Йовчев ще бъде добре за правителството и да стане ясно какво са направили за един изключително кратък период от време. "И да се види кой в този кратък период от време точно какво е правил – дали е помагал на страната си или е вредил", каза той.

Има комуникация, която е регулярна с ЕК, включително и по въпросите за бежанците. Да, имаме и критики в тази посока. Критиките са основно насочени към това, че България засили охраната на границата си и по този начин ограничи количеството на нелегални емигранти на своя територия, каза Йовчев в отговор на въпрос относно полученото на 15 януари писмо от шведския еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Йовчев посочи, че според някои експерти в Европа и според някои институции - това не би трябвало да е така и според тях ние би трябвало свободно да допускаме всеки, който иска да дойде на наша територия и да потърси убежище. "Аз съм готов да устоявам това, което ние до момента правим, тъй като считам, че е в интерес на сигурността на българските граждани, в интерес на сигурността на европейските граждани", заяви той.

Вътрешният министър каза, че все още има проблеми, които се решават и по отношение на условията на бежанците, които са на наша територия. Но всички отчитат, че имаме изключително сериозен напредък и аз мисля, че това е също много сериозен акцент, който е в комуникацията ни, включително и с ЕК. Всички отчитат, че през последните месеци е направено изключително много в тази посока, заяви вътрешният министър.

Той посочи, че в Харманли вече са решени проблеми, все още им проблеми във Враждебна и Военна рампа, където се очаква за около два месеца да се направят необходимите ремонти. "При тази ситуация, в която бяхме поставени, ни се наложи да открием за по-малко от 6 месеца над 3000 места за настаняване на бежанците, много ускорихме обработването на документи и произнасянето на ДАБ", каза той. Йовчев отчете още, че за 2011 година има 550 решения, 2013 година са 2800, от началото на януари тази година наближават 800. Той е убеден, че този напредък ще бъде отчетен. "Аз определено мога да кажа, че според мен ние овладяхме кризата", каза той.

Станете почитател на Класа