×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

ГЕРБ внесе сигнал за изразходване на средствата за ограждението на границата

Притесненията ни нарастват, тъй като научаваме нова и нова информация. Днес чухме извинителна пресконференция на министъра на отбраната.

Притесненията ни нараснаха най-вече, защото е неясно защо е избрана този вид процедура с договаряне. Защо след като имаше време, планът за овладяване на кризата е подписан от 6 ноември и преди това имаше време. Това заяви народният представител от ГЕРБ Валентин Радев след като, заедно с Александър Ненков внесоха жалба до главния прокурор с искане за проверка на начина, по който се изразходват средствата за изграждане на оградата на българо-турската граница, предаде репортер на БГНЕС.

Защо е възложено на командира на Сухопътни войски да извършва процедура за над 8 млн. лв., също много притеснявало ГЕРБ. Радев обясни, че по чл. 60 Д от Закона за отбраната е имало заповед второстепенните разпоредители, каквито са и Сухопътни войски с бюджетни средства да извършват процедури до 60 000 лв.

Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че днес внимателно са прочели "извинителната пресконференция" на министъра на отбраната, но в нея не било казано-как сумата от 5 млн. и 100 хиляди лева достигна до 9 млн. и 660 хиляди и по какъв начин била избрана фирмата-изпълнител. Една трета от поръчката ще бъде изпълнявана от фирма, чиито собственик е председателят на БСП-Казанлък. Дори и министър-председателят миналата седмица изрази съмнение за цената и независимо, че се чуват сигнали по медиите, че ще има уволнени и наказани, това не е частна фирма, където отговорността може да бъде сведена с едно уволнение, тук става дума за държавни средства. Надявам се, че прокуратурата ще разгледа бързо сигнала ни и ще се произнесе, каза Ненков.

"МО по времето на ГЕРБ било награждавано като една от държавните институции за много добър достъп до информация, а днешното управление не казваше дори имената на фирмите. Възлага се не на тази, които могат, защо е възложено на едно новосъздадено звено в Сухопътни войски да прави маркетингово проучване за един ден. Проучени са няколко фирми, която решават, че е най-добрата, тази от Казанлък. Има две чужди фирми, които не са допуснати", заяви Радев. Според него опасността се съдържа в това, че са похарчени неправомерно държавни средства и може би сумата не отговаряла на истината. "Това е измислена процедура, която изключва откритата обществена поръчка, ние знаем за миграционния процес от лятото на миналата година, когато бяхме на власт. Затова определяхме определени места, където те ще се настаняват", каза Радев.

Ненков добави, че на 1 март тази година е трябвало да бъде пуснато в експлоатация това съоръжение и то беше една от най-спешните мерки, които да ограничат миграционния натиск. "Вече месеци наред се оказва, че или тази ограда не е толкова спешна или се случва нещо задкулисно", каза още Ненков. Валентин Радев обясни, че го притеснявало взаимодействието между Цветлин Йовчев и Ангел Найденов.

Станете почитател на Класа