Обсъждат новия закон за МВР

Народното събрание ще обсъди на първо четене новия закон за МВР, внесен от правителството. С него се прави ясно разграничение между политическото и професионално ръководство. Министърът на вътрешните работи няма да има възможност да влияе върху водените разследвания и посоката, в която те поемат.

Според новия закон за МВР министърът на вътрешните работи ще създава политики и стратегически цели като следи за тяхното изпълнение. Той няма да се намесва по никакъв начин в работата на професионалното ръководство. Какви дела се разглеждат и какви СРС-та да се пускат ще е отговорност на главния секретар. Той вече ще се избира с решение на Министерския съвет с мандат от 5 години, предаде БНР.

Новият закон за МВР е насочен и към социалните придобивки на служителите като регламентира нощният и извънредният труд, който се увеличава от 50 на 70 часа.
Депутатите ще приемат и процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Станете почитател на Класа