Депутатите отложиха дебата за рестарт на Кремиковци

По предложение на Атака парламентът проведе дебат за възстановяване на производство в МК Кремиковци, но в крайна сметка депутатите решиха да отложат обсъждането докато икономическата комисия направи анализ на ситуацията, предаде репортер на БГНЕС.

В проекта хората на Волен Сидеров записаха, че "НС задължава правителството да предприеме спешни мерки и осъществи необходимите действия за възстановяване на дейността на завода за непрекъснато леене на стомана при МК Кремиковци". Павел Шопов посочи, че дебатът трябва да бъде първият от поредицата в тази връзка и предложиха той да бъде показан по БНТ и БНР и депутатите го приеха. В началото на заседанието днес председателят на НС Михаил Миков докладва, че ГЕРБ са внесли предложение в дневния ред да бъде включен проект на решение по предложение за провеждане на национален референдум, внесен от президента.

Най-големият бич на обществото в момента са доходите и липсата на заетост, каза Николай Александров от Атака при представяне на проекта за решение. Вярно е, че Кремиковци беше продаден по един престъпен начин на цената на една гарсониера в центъра на София, съгласи се Румен Гечев от КБ. Той обаче подчерта, че не е работа на НС да взема решения вместо изпълнителната власт. "Няма как да задължим изпълнителната власт да заделя бюджетни или заемни средства за възстановяване на Кремиковци, тъй като ако тя вземе такова решение и предложи такива варианти на НС, ние трябва да видим конкретни разчети в детайли от съответни експерти, за да можем да подкрепим или неподкрепим евентуални бюджетни ангажименти на правителството", каза Гечев. Той посочи, че въпросът е значим икономически за България и те биха могли да препоръчат на правителството да направи анализ, но каза, че става дума за частна собственост и единствена намеса би могла да бъде изкупуване на активите на съответните заводи на територията на Кремиковци, което според него на този етап не е реалистично.

Алиосман Имамов подчерта, че този завод е на частно лице. Той цитира Николай Хайтов, който казва:"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш". Методи Костадинов от КБ каза, че районът на Кремиковци в Софийското поле е най-замърсеният район на България. Той цитира Петър Слабаков: Не само Софийското поле, цяла България е замърсена. Депутатът каза, че ако от Атака са били отишли да видят Кремиковци сега, ще видят,ч е това не е истинското Кремиковци – това гробница. Кремиковци от индустриална империя в момента е гробница, подчерта депутатът и посочи, че предложението на Атака за възстановяване на производството е химера.

Рамадан Аталай подчерта, колко години е работил там. За съжаление се проведе вандалска приватизация, каза Аталай и подчерта, че тя е довела до това състояние на комбината. Депутатът подчерта важността на това да се направи стратегия за развитие на България, за да се знае в каква посока ще се развива страната. Той каза, че и ГЕРБ е участвал в приватизацията като заяви, че "бащата на ваш народен представител е участвал в процедурата".

Освен екологията, този комбинат е погълнал над 500 млн. каза Стефан Господинов от ГЕРБ, според когото предложението на Атака е популизъм. Той призова да се спре обсъждането. "Поставихте народа в ситуацията да е най-бедния народ. Дясно управляващите в България ни въведоха в тази ситуация. Дясното мислене ни доведе до кризата, в която се намираме", обяви Петър Мутафчиев от КБ. "Не си мислете, че ние не сме за реидустриализация на страната", отговори му Господинов от ГЕРБ. Петър Кънев от КБ пък посочи, че винаги преди избори започваме да правим две неща, да строим тунела под Шипка и да възстановяваме Кремиковци. Според него трябва да се вземе мнение на външна одиторска форма и тя да докладва в икономическа комисия на НС възможно ли е възстановяване на производството в комбината. Ще развържем ръцете на правителство да зароби още стотици милиони левове, каза бившият енергиен министър Делян Добрев, според когото предложението няма как да мине, защото не се подкрепя и от премиера Орешарски. В крайна сметка от Атака направиха редакция на проекта като записа в него, че се възлага на правителството да предприемат спешни мерки и да се осъществят необходимите действия за възстановяването на възможностите производствени процеси при МК Кремиковци. Дебатът бе отложен докато се произнесе икономическа комисия

Станете почитател на Класа