Жените в Дания, Финландия и Швеция са най-насилвани

Жените в ЕС са изложени на висок риск да бъдат малтретирани физически и сексуално, сочат резултатите от изследване, публикувани в БТА. В изследването, проведено от правозащитно ведомство на ЕС – АОП, се казва, че една трета от европейките са ставали обект на такива нападения. Изводите са въз основа на анкета на 42 хиляди жени от всички страни от съюза, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени. По думите на директора на АОП Мортен Керум положението на жените в Европа е тежко – те не са в безопасност на улицата, на работното си място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г. Освен това 3,7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие – побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс. Нивата на тези три държави са съответно 52, 47 и 46 на сто, докато Полша, Австрия и Хърватия са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени – всяка по около 20 процента.

Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са по-агресивни, а положението на Юг е по добро. По думите на Джоана Гуди, водещ изследовател в АОП, и равнището „една от пет“ за насилие срещу жени е обезпокоително. За страни от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция нивата са под средното за ЕС равнище 30 на сто. Жените в България, пострадали от физическо, сексуално или психологическо насилие са 30 процента, установява изследването.

Станете почитател на Класа