Стратегията за държавната администрация влиза в сила сега

Стратегията за развитие на държавната администрация е одобрена. Тя ще бъде готова до 10 дни и ще влезе в сила от тази година. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, предаде репортер на БГНЕС.

На редовното заседание на Министерския съвет Бобева припомни, че проектът е бил поставен на широко обществено обсъждане, стратегията прави сериозен и критичен анализ по отношение на ефективността на държавната администрация и дефинира основните й слабости.

"Ефективното управление, партньорството с бизнеса са сред най-важните неща", подчерта Бобева и обясни, че мотото на стратегията е "Работим за хората". Сред по-интересните заложени мерки са въвеждането на задължителна оценка за въздействието на нормативните актове, което е сред основните искания на бизнеса. То е свързано и с честите законодателни промени, които от страна на бизнеса се считат за един от основните проблеми.

"Повишаването на контролната дейност, както и по-добри контролни и лицензионни услуги, също са сред заложените мерки", обясни вицепремиерът и каза, че създаването на устойчива нормативна рамка и намаляването на корупционните практики и административната тежест за гражданите и бизнеса са сред най-важните неща.

В плана за развитието на държавната администрация е заложено и намаляването на стратегическите документи и оценка на ефективността от тях. Сред акцентите в стратегията е и въвеждането на споделените услуги в държавната администрация и засилването на диалога с бизнеса.

По отношение на държавните служители е предвидено засилването на конкурсното начало, въвеждането на текущи тестове, както и създаването на механизми за контрол и санкции. Бобева подчерта, че за специализираните изпити е имало дълги дебати, но е решено, че е по-добре те да се полагат, когато са свързани с кариерното развитие на служителите.

Станете почитател на Класа