Орешарски: Овладяхме бежанската криза и върнахме ДДС на фирмите

От началото на мандата, в последните 9 месеца направих много срещи със синдикати, работодатели, представители на бизнеса, на чуждестранните инвеститори, отчитах и свършената работа пред парламента и пред представителите на медиите. Организирах днешната пресконференция като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се стремим да водим.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в краткото си експозе по време на националната среща с медиите, провеждаща се в НДК. Присъстват и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета – на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан.

Премиерът Пламен Орешарски се върна в средата на миналата година, когато сформира кабинета и пое отговорността за стабилизиране на страната след близо 4 години на управленски волантаризъм, с доста нарушени принципи на демократичното управление с икономика на няколко годишна депресия и разрастване н дълговете както в правителствения сектор, държавните предприятия и особено в сектора енергетика. Голям брой български граждани бяха в нарастваща бедност и социално отчаяние, заяви Орешарски.

Ако през 2009 година, стартовата за предходното управление, раждаемостта у нас достигна 81 хиляди новородени – рекорд за предишните 20 години, то през 2013 година раждаемостта слезе на 59 хиляди – тъжен рекорд. Трудно може да се коментира подобен факт, акцентира премиерът.

В социално-икономическата сфера инертността е поне няколкогодишна, отбеляза той. Днес социално-икономическата обстановка остава трудна. Налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан под една или друга форма, че социалните групи ще се завърна. Подобрихме събираемостта на държавните приходи, само за втората половина на миналата година приходните агенции събраха половин милиард повече, въпреки че ВБП остава на същото равнище. В същото време успяхме да върнем почти цялото ДДС, отчете Орешарски. Разработихме и внедрихме няколко мерки за подобряване на събираемостта, отчете още той и даде за пример синхронизирането на мобилния контрол в Митниците.

Осъществихме напредък по големите инвестиционни проекти. Ускорихме усвояването на европейските фондове. В края на март 2013 г. реално изплатените средства по ОП достигнаха 37% от всички предвидени в 7-годишния програмен период, в края на февруари ние постигнахме почти 20% увеличение.

Въпреки колебанието, овладяхме бежанската криза.

Орешарски отчете още, че е необходимо заздравяване на политическата обстановка в страната.

Станете почитател на Класа