Местан: Кабинетът "Орешарски" заслужава пълния си мандат

Преди 9 месеца ДПС взе едно трудно решение, казвам трудно, защото знаехме пред какво се изправяме. Нямаше друга формула за съставяне на правителство в рамките на 42-ото НС.Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на организираната от министър-председателят среща с медиите "Открито управление".Местан очерта двете основни причини, поради които движението е подкрепило съставянето на днешното правителство: Подкрепихме ги, защото г-н Станишев предложи именно Пламен Орешарски за премиер. Кабинетът мина през най-различни перипетии и оцеля – оцеля първо заради програмата си и второ заради профила на министър-председателя. Не съм убеден, че премиер, строго партиен, би оцелял в такава политическа среда, посочи Местан.

Имаше един социален протест. Това беше протестът на тютюнопроизводителите – тогава кабинетът реагира адекватно и беше направена предварителна експертиза и в бюджета бяха заложени 100 млн. за компенсиране заради неблагоприятната пазарна конюнктурна. Проблемът беше решен, защото протестът не беше самоцелен, протестът беше с конкретно искане. Кабинетът винаги ще реагира адекватно, когато протестът се изявява за решаване на реални конкретни проблеми, заяви Лютви Местан.Кабинетът "Орешарски" заслужава пълния си мандат, категоричен е Местан. Сега кабинетът "Орешарски" има идея да реши фундаменталния проблем на българските производители, основно на земеделските производители и само заради това той заслужава да получи пълния си мандат, каза Местан.

При влизането в ЕС допуснахме една фундаментална грешка - като преки плащания допуснахме да се създадат предпоставки за южноамерикански модел на земеделие. Стана така, че 6% едри земеделски производители получават 80% от субсидиите, уточни Местан. В малките населени места основен въпрос е безработицата, а селският туризъм е малък като дял, не решава проблема, обясни той. Основно трябва да се подпомогнат и зеленчукопроизводителите, и тези, които се занимават с овощарство и с други култури. Ще постигнем в заложеното през новия програмен период за евросредствата т.нар. преразпределително плащане, при което ще има увеличение на субсидиите за декар, от това няма да пострадат едрите производители. Т.е. малки производители ще получават 1250 евро, необвързани с конкретно производство - това е най-радикалната стъпка за създаване на заетост в българското село, подчерта Местан.

Тази новина си струва да стигне до всеки земеделски производител. Това не е обещание - това просто ще се случи и се дължи на този премиер, който възложи на министрите си да направят радикалната стъпка, категоричен бе Местан.

Оптимист съм, ако последните 9 месеца говорим за оцеляване на кабинета "Орешарски", то след евровота съм сигурен, че стратегията на правителството ще се трансформира в ускорено прилагане на програмата и реформите на това управление, заключи Местан.

Станете почитател на Класа