Предлагат Ивилина Алексиева за шеф на ЦИК

Изпълнителният директор на Института за модерна политика Ивилина Алексиева е фаворит за председател на новата Централна избирателна комисия. Това съобщи сайта  BNews. Кандидатурата на Алексиева ще бъде предложена официално до края на деня.

Според кулоарните слухове вече са проведени сондажи с БСП и ДПС, които са показали, че управляващите партии са склонни да подкрепят номинацията при гласуването в залата. Не е изключено Алексиева да получи подкрепа и от ГЕРБ.

Новият Изборен кодекс, влязъл в сила преди дни,

предвижда нов принцип при избора на ЦИК, което пък предполага избор на ново ръководство на комисията.

Според новите текстове ръководството на ЦИК ще се назначава от президента по предложение на партиите в парламента. Членовете на комисията пък ще се избират от Народното събрание.

Алексиева се състезаваше за шефското място на Комисията заедно с председателят на Обществения съвет към комисията по Изборния кодекс проф. Емилия Друмева. Друмева, обаче, се отказа и така Алексиева има всички шансове да застане начело на Комисията.

Тя беше член на ЦИК между 2005 г. и 2009 г., когато беше номинирана от Новото време.

Алексиева беше и в работната група, която изработи първия Изборен кодекс, написан от ноновремци.

Очаква се и други кандидатури на граждански организации, научи BNews. Сред тях вероятно ще има човек на ГИСДИ, ще бъде издигната и кандидатурата на Камелия Нейкова от Демократична Алтернатива.

ГЕРБ обявиха, че ще заложат на кандидатурата на социолога Цветозар Томов

като член на ЦИК от гражданската квота.

ДПС най-вероятно ще издигне досегашните си членове Ерхан Чаушев и Севинч Солакова. Ще има и друга кандидатура, на мястото на станалата зам.-правосъден министър Сабрие Сапунджиева, съобщиха от ДПС пред BNews.

От Атака все още нямат издигнати кандидати, БСП се очаква да заложи на досегашните.

Станете почитател на Класа