Сидеров е обвинен в хулиганство

Прокуратурата повдигна обвинения за хулиганска проява и нанасяне на лека телесна повреда на лидера на "Атака" Волен Сидеров за инцидента на летище Варна. В сряда Сидеров отказал да даде показания в следствието, като обяснил, че си запазва правото да дава такива, след като бъдат разпитани и останалите негови колеги от "Атака".  Четиримата, които не са разпитани са Калина Балабанова, Николай Александров, Димитър Димов и Иван Димитров. Сидеров се оплака от теч на информация и предположи, че явно от самото следствие има теч. Преди разпита му в следствието, лидерът даде половинчасово изявление, като каза, че идва в резултат на една призовка, на която пише, че ще бъда обвинен. Той пристигна в следствието с депутати от цялата парламентарна група на "Атака". Сидеров заяви, че нарича странно досъдебното производство, като припомни, че още на 22 януари е свалил имунитета си, а днес е 12 март. Така той изчисли, че има близо два месеца откакто  е свалил имунитета си не е бил призован.
Според Сидеров има теч от следствието. Той добави, че много журналисти вече са знаели, че ще бъде призован. Той определи това като нередно и каза, че не би трябвало информация да излиза от следствието, както и показания.
Лидерът на "Атака" каза, че вече в някои агенции са били публикувани показанията на стюардесата, а тях ги е нямало в искането до НС. Той прецени, че депутат няма как да ги изнесе. "Така че явно има теч от следствието или прокуратурата", каза Сидеров и добави, че това трябва да се разследва. "Аз не смятам, че съм различен случай от който и да е. Според НПК не трябва да се изнася информация до завършването на досъдебното производство и до самия съд", заяви Сидеров.
Той смята, че показанията, които са взети във Варна, са взети в нарушение отново на НПК, като каза, че лица с имунитет трябва да бъдат разпитвани от следовател, а те са били разпитвани от полицай. Така според юристите техните показания нямат стойност.
За да обоснове тезата си за странното според него досъдебно производство, Сидеров подчерта и това, че първо, било огласено "много гръмотевично", че той е извършил някакви действия, след което нямало интерес към неговата личност и сега идва в първия момент, в който е получил призовка. "Макар че тя не е получена по надлежния ред, ако искам да се заяждам бих могъл и да не дойда. Аз нямам какво да крия", подчерта Сидеров.
Той настоява колкото се може по-бързо да се стигне до съд. Така според него щяло да се разбере, че това, в което е бил "медийно обвинен" е "раздувка, скалъпена история". Той добави, че тя е скалъпена от хора, които са дали лъжливи показания и се оплака, че имало тенденциозно отношение, като използва израза "медийно правораздавателно", което предопределило отношението към него. Сидеров продължава да твърди, че не е удрял полицая. Той говори за лоша порочна практика полицаите да лъжат и каза, че щяло да стане ясно кой е подбудил полицая към това. Лидерът на Атака говори за случая от 2006 г. и каза, че е бил оправдан. Говори за натиск тогава.
Колкото до това дали е възможно сега да има влияние върху главния прокурор, Сидеров каза: "Аз не мисля, че има главен прокурор, който е застрахован от влияние, а дали е изпълнена поръчка - всичко скрито става явно", каза Сидеров, като се позова на Евангелието. Той заяви, че е било лепнато петно върху него с политическа подбуда. Целта била влияние върху гласоподавателите му и те да се отдръпнат. Повтори тезата си, че е бил предизвикан и е искал имената на хората, които го засягат. Колкото до това защо не е искал информация по официалния ред, той обясни, че е имал опасения, че ще бъде скрита.
През януари в самолета от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", Сидеров влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който беше ударен.

Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до парламента за сваляне на имунитета на лидера на "Атака", който сам се отказа от него.

Станете почитател на Класа