Плевнелиев ще се срещне с Елизабет II

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение във Великобритания от 17 до 19 март, съобщиха от посолството на Великобритания у нас. Като част от програмата президентът Плевнелиев ще бъде приет от Нейно Кралско Величество Елизабет II.

Негово Кралско Височество принц Едуард ще приветства президента в Бъкингамския дворец преди срещата с кралицата.

Президентът Плевнелиев ще бъде придружен от бизнес делегация, чийто представители ще имат възможност да се запознаят с търговските и бизнес възможности на свои британски колеги. Ще се състои бизнес форум, организиран от британския правителствен отдел по търговия и инвестиции, като целта е представяне на българския и британския бизнес.

На 18 март британският външен министър Уилям Хейг ще бъде домакин на прием за изтъкнати българи във Великобритания и британски граждани, свързани с България. Списъкът с гости включва и майката на Пламен Петков, който наскоро беше посмъртно награден с Орден за храброст от кралица Елизабер II, посочват от посолството.

На 19 март президентът Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения "Чатъм Хаус" за процеса на европейска и евроатлантическа интеграция в Югоизточна Европа.

В рамките на визитата българският държавен глава ще се срещне с британски политически лидери, сред които заместник министър-председателя Ник Клег, външния министър Уилям Хейг, говорителя на парламента Джон Беркоу.

Посланикът на Великобритания в София Джонатан Алън коментира, цитиран в съобщението, че посещението на българския президент Росен Плевнелиев във Великобритания показва важността на взаимоотношенията между двете държави и народи, и нарастващите търговски връзки. Визитата е великолепна възможност да продължим да развиваме тези отношения, посочва още посланикът.

Станете почитател на Класа