Кабинетът отпусна великденските добавки към пенсиите

Правителството отпусна великденски добавки на всички пенсионери, но с диференциран размер, според размера на получаваната пенсия или сбор от пенсии. По-голямата част от пенсионерите, над милион и 100 000 души, ще получат добавка от 20 лева. Еднократно по 30 лева ще получат 738 000 възрастни хора, а по 40 лева ще бъдат преведени на 327 000 души, които получават пенсия до 150 лева.

Социалният министър Хасан Адемов увери, че добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за април и задължително преди Великден. Той посочи още, че правителството има намерение да осигурява такива добавки за всяка Коледа и всеки Великден, но съобразно възможностите на бюджета.

Великденски добавки ще получат общо над 2,185 милиона пенсионери. Даването им не зависи от осигурителния принос, но не трябва да се приема и като социално подпомагане, обясни министър Хасан Адемов. "Решихме да подпомогнем, макар и с диференциран размер всички български пенсионери, защото когато подпомагаме тези с пенсия под линията на бедността, която е 251 лева, остава впечатлението, че само една и съща група получава както енергийно подпомагане, така и тези еднократни финансови помощи", мотивира решението той.

Колкото до новите коледни добавки, техният размер ще стане ясен към края на годината. Тогава ще бъде решено и дали да се запази подходът да има за всички, но с диференциран размер.

Министър Адемов обясни още, че енергийните добавки от 30 лева ще бъдат изплатени до края на април, като хората, които са били отхвърлени или не са подавали молби за енергийната целева помощ, но отговарят на условията за доход с до 10 лева по-голям от изисквания, трябва да подадат молба за добавката до края на март.

Станете почитател на Класа