×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

ЦИК: Няма политическа намеса в нашата работа

Не забелязваме да има каквото и да е политическо вмешателство в ЦИК. Това заяви на първия брифинг на ЦИК говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов увери, че ако някой си позволи агитация в изборния ден, то ЦИК ще приложи правомощията си по закона и това може да се очаква от ЦИК. Всички трябва да имаме обща задача така, че хората да бъдат максимално мотивирани да участват в тези избори. Надявам се слуховете за Костинброд 2 да са преувеличени, заяви Томов.Другият говорител на ЦИК Александър Андреев посочи, че от ЦИК разчитат на съвместна работа с медиите и правилно отразяване на решенията на ЦИК. Андреев увери, че от стъпването си във функции ЦИК работи активно за провеждане на изборите.

"Сроковете в новия Изборен кодекс са кратки и изискват комисията да работи като единен екип, за да може да се организират правилно изборите за членове за Европейския парламент на 25 май 2014 г. От времето на встъпване във функции през това време са проведени 4 заседания, като в момента ЦИК също заседава", каза Андреев. Той допълни, че доц. Маргарита Златарева, която бе избрана за зам.-председател на ЦИК е добър професионалист и познава добре изборното законодателство.Камелия Нейкова, която е третият говорител на ЦИК обясни, че план-сметката за провеждането на изборите се уточнява между ЦИК, МС и други институции.През 4-те проведени заседания на ЦИК са били взети организационни решения, свързани с работата на ЦИК и решения, които са от значение за организиране на изборите за членове на ЕП. От 25 март до 30 март са консултациите, които ЦИК трябва да проведе за съставяне на РИК, които комисията трябва да назначи до 4 април. Голяма част от консултациите ще бъдат проведени в петък.Предстои ЦИК да приеме изборните книжа, да се определи редът и условията за секционните избирателни комисии извън страната, чиито срок е до 28 март, да се определят условията и редът за гласуване в чужбина със срок до 28 март.

Станете почитател на Класа