Няма облага за президента от действията на Златанов, заявяват от "Дондуков" 2

Президентът Росен Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу него производство. Това се казва в разпространено от „Дондуков" 2 съобщение след произнесената днес присъда за бившия председател на комисията Филип Златанов. „Напротив - това прекратяване вреди на репутацията на държавния глава", отбелязват от президентството.

Златанов беше осъден на три години и половина затвор във връзка с повдигнатото му обвинение за престъпление по служба. Той беше обвинен именно, че е осуетил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев, както и че е използвал комисията, за да разчиства сметки с неудобни хора по време на управлението на ГЕРБ.

Скандалът избухна през лятото на 2013 г., когато излезе наяве митичното тефтерче на Златанов, съдържащо инициали, за които се предполага, че са на политици от ГЕРБ, включително на президента Росен Плевнелиев и водача на евролистата на партията Томислав Дончев. Бяха записани и други хора, които е трябвало „да бъдат ударени" или „оправени".

„Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може да не реагира в случай, когато пряко е засегнато името му", се казва в разпространената от президентството позиция.

„Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента", се казва още в съобщението.

Станете почитател на Класа