Миков: Президентът е особено активен в атаките срещу парламента

Председателят на парламента Михаил Миков се надява скоро поведението на държавния глава Росен Плевнелиев към Народното събрание да се промени.

Днес депутатите ще разгледат върнатия от президента Закон за Сметната палата. Вчера държавният глава наложи поредно вето - този път върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Според председателя на парламента Комисията за защита на личните данни трябва да работи по-сериозно и да провери случаите на злоупотреба с данни на хора, които твърдят, че не са се подписвали за регистрация на партия или коалиция, а имената им излизат в списъците.

По повод поведението на президента, Миков коментира, че в последните няколко месеца той е в атака спрямо Народното събрание.

"Оценката на президента за изпълнението и прилагането на конституционните му правомощия е негов мащаб. В последните месеци е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента но и това ще мине. Политиката, която се прокарва, не се споделя от президента и това е големият проблем. Той се намесва директно с механизма на отлагателното вето в политическите решения, които засягат социални въпроси, отнасящи се за милиони български граждани", допълни председателят на НС.

Миков коментира и честата липса на кворум, както и поведението на депутатите от Атака:

"И ГЕРБ, и Атака извиват ръцете, бягат от залата сутрин, за да разтурят парламента, така че не е само една партия, това е поведение и на отделни партии, и на отделни депутати - бягат от залата сутрин, за да провалят заседанието".

Този следобед на извънредно заседание на парламента ще бъде разгледано наложеното вето върху Закона за Сметната палата. След като вчера бюджетната комисия го отхвърли, очакванията са същото да се случи и в пленарната зала.

 

Станете почитател на Класа