Не се налагат промени в конституцията, смята Янаки Стоилов

В момента няма належащи промени, които да бъдат приемани в конституцията, но има нужда от конституционен дебат, заяви на конференция, посветена на 135 години български парламентаризъм депутатът от "Коалиция за България" и един от авторите на новата конституция на Република България, Янаки Стоилов.

Стоилов наблегна на това, че темата с това колко депутати да има в парламента или дали да се даде още едно правомощие на даден орган показва дълбокото неразбиране на проблемите в момента. Като основен проблем той определи, това че демокрацията все повече се комерсиализира.

Къде са всъщност причините за дефицита на демократичност? Не трябва ли да се преосмислят отношенията за видове собственост, като естествените монополи да принадлежат на държавата и общините? Това са големите въпроси, категоричен бе Стоилов.

Според него, дискусията по конституцията изисква много по-големи анализи. Това, че се прилага един закон не значи, че гражданите са поставени в равностойно отношение, каза депутатът от БСП. Той завърши с думите, че действащата конституция трябва наистина да носи конституционализъм.

Станете почитател на Класа