×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 270

Румен Йончев: Задкулисието е на „Дондуков" 2

  • Сегашната система за проверка в ЦИК отваря врата за натиск върху държавните служители, смята независимият депутат

Интервю на Анета Божидарова

 

Г-н Йончев, преди дни заявихте, че номинацията на президента Росен Плевнелиев - доц. Лена Русенова да стане член на УС на БНБ крие опасност за България. В какво се състои тази опасност?

 

Притесненията в коалицията са в две посоки – първо, от редица изказвания на г-жа Русенова може да се заключи, че тя не е голям привърженик на валутния борд. Освен това, дълго време тя е част от КРИБ – популярната асоциация, която представлява големия бизнес у нас и е пряко свързана с Иво Прокопиев и компания. Което навежда на мисълта, че тези хора практически искат да се домогнат до валутния борд чрез БНБ. Известно е, че те дължат много пари на кредитните институции у нас, а и извън страната. Това налага извода, че те имат интерес от ситуация, подобна на тази през 1997 г. - една хубава инфлация, при която техните кредити ще изчезнат. Тогава много бизнесмени се оказаха богати, след като за няколко дни върнаха огромните си кредити със символични суми. Според нас не е нормално големият бизнес по този начин да влезе в сърцето на икономиката – БНБ и да застраши валутния борд, който гарантира стабилност в страната. Чрез тази номинация, връзката на Плевнелиев с КРИБ и лицето Иво Прокопиев става очевидна. Надявам се обществото да има защитни сили да реагира, защото подобно задкулисие е опасно за България. Задкулисие всъщност няма – то се случва в самото президентство, на „Дондуков" 2.

 

Как така се оказахте в списък на „Синьо единство", след като сте председател на ЗНС и сте в коалиция с „България без цензура", ВМРО и „Гергьовден"?

 

Лично аз се изненадах много. Моят подпис стои в списъка на коалицията „ББЦ, ЗНС, ВМРО и Гергьовден". Между другото, получих извинението на „Синьо единство" - те не знаят как е станало това. Но е факт, че в техните списъци моето име фигурира. По-страшното, обаче е друго. Получих много обаждания от хора, които основно работят в държавната администрация. Те вече са проверени от своите работодатели, които разполагат с личните им данни. И тъй като чрез системата за проверка на ЦИК става явно кой и за кого е изразил политическа подкрепа, на служителите започват да се правят остри забележки. Видно е, че това отваря врата за натиск върху тях. Дори тайната на вота в известна степен се нарушава.

 

Какви ще са последствията от всичко това, очаквате ли реакция от ЦИК?

 

Очаквам ЦИК бързо да намери друг софтуер или друг принцип на тази проверка. За да не може всеки да я прави. Сегашната система е твърде либерална, изважда волята на гражданите на показ и ги прави уязвими.
Убеден съм, че тези дни всеки български гражданин проверява дали фигурира в системата и в кой списък може да се окаже името му.
Очевидно е, че не се упражнява достатъчен контрол върху базата лични данни в ГРАО, очевидно е, че държавата изобщо не стопанисва добре нашите лични данни. Резонен е тогава въпросът: за какво е създадена Комисията за защитата на личните данни – само за да приема жалби ли? Реална защита няма. Данните се пилеят в интернет и всеки може да оперира с тях. Това е показателно за състоянието на системата. Политическите ефекти са други – основно натиск и нагазване в пространството на личната политическа воля.

 

След евровота на 25 май, вашата коалиция „ББЦ, ЗНС, ВМРО е Гергьовден" ще иска ли предсрочни парламентарни избори?

 

На 25 май очаквам да има преструктуриране на политическото пространство. Хората ще покажат какво ново и какво старо искат да остане в българската политика. В последните седмици посещаваме по-малките населени места. Смятам, че там е основният ресурс, който трябва да изрази волята си за бъдещото развитие на България. Там са хората, забравени от политиците. Досега никой не се е интересувал от тяхното мнение. Виждам пълни зали, което означава, че не е вярно, че обществото е политически апатично.

Станете почитател на Класа