×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 270

Румен Йончев: Прокопиев и кръгът „Капитал" застрашават валутния борд

  • Чрез номинацията на Лена Русинова за член на УС на БНБ, връзката на президента с КРИБ става очевидна, смята независимият депутат

Чрез номинацията на Лена Русенова за член на Управителния съвет на БНБ от квотата на президента, Иво Прокопиев и компания искат да се домогнат до валутния борд, а това е опасно за България. Това заяви пред Classa.bg независимият депутат Румен Йончев, председател на ЗНС, която е част от коалицията на Николай Бареков. „Г-жа Русенова не може да се нарече привърженик на валутния борд. Дълго време тя е част от КРИБ – популярната асоциация, която представлява големия бизнес у нас и е пряко свързана с Иво Прокопиев и кръгът „Капитал". Което навежда на мисълта, че тези хора практически искат да се домогнат до валутния борд чрез БНБ и да го премахнат", обясни Йончев. „Известно е, че те дължат много пари на кредитните институции у нас, а и извън страната. Това налага извода, че те имат интерес от ситуация, подобна на тази през 1997 г. - една хубава инфлация, при която техните кредити ще изчезнат. Тогава много бизнесмени се оказаха богати, след като за няколко дни върнаха огромните си кредити със символични суми" припомни независимият депутат. Според Румен Йончев не е нормално големият бизнес по този начин да влезе в сърцето на икономиката – БНБ и да застраши валутния борд, който гарантира стабилност в страната.
„Чрез тази номинация, връзката на Плевнелиев с КРИБ и лицето Иво Прокопиев става очевидна. Надявам се обществото да има защитни сили да реагира, защото подобно задкулисие е опасно за България. Задкулисие всъщност няма – то се случва в самото президентство, на „Дондуков" 2", категоричен е Йончев.
Името на председателя на ЗНС се оказа в списъците на „Синьо единство". По този повод Йончев коментира, че сегашната система за проверка в ЦИК всъщност отваря врата за натиск върху държавните служители. Защото става видно кой каква политическа воля за подкрепа е заявил. Това е недопустимо, смята председателят на ЗНС. Той очаква от ЦИК бързо да намерят друг софтуер или друг принцип на тази проверка. За да не може всеки да я прави. Сегашната система е твърде либерална, изважда волята на гражданите на показ и ги прави уязвими, категоричен е Румен Йончев.
Classa.bg припомня, че президентът Росен Плевнелиев номинира на 7 април т. г. доц. Лена Русенова за член на Управителния съвет на Българска народна банка (БНБ) от квотата на държавния глава. Ако бъде избрана, Русенова ще замени Пенка Кратунова, чийто мандат изтича на 12 юни т. г. Мандатът на член на УС на БНБ е шест години.

Станете почитател на Класа